időjárás 27°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Bakondi György: Nem embercsempészekkel kell megoldani a munkaerőhiányt

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI
2023.05.20. 21:47 2023.05.20. 22:55
Bakondi György: Nem embercsempészekkel kell megoldani a munkaerőhiányt

Ha Németországnak vagy bármely másik országnak munkaerőre van szüksége, azt nem az embercsempészekre kellene bízni, nem európai országok sokaságának a jogrendjét semmibe vevő tömegek átáramlására kellene ezt felhasználni, hanem adjanak vízumot és repülőjegyet, ellenőrizzék a munkavállalási engedélyhez szükséges iratokat − jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Bakondi György elmondta, hogy az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségének legfrissebb adatai szerint az Olaszországba Líbiából és Tunéziából útba induló migránsok száma 300 százalékkal nőtt a múlt év első negyedéhez képest. Jól látható, hogy 2015 óta nincs érdemi változás − tette hozzá.

Kiemelte, az elmúlt időszakban voltak olyan politikai nyilatkozatok, amelyek a külső határok őrzéséről szóltak, sőt egyes országok azt hangsúlyozzák, hogy a külső határokon kell elbírálni a menekültkérelmet és európai forrásokból kell finanszírozni a kerítésépítést. Ennek ellenére Bakondi György úgy látja, ezek megmaradtak a politikai nyilatkozatok szintjén, hiszen határozathozatal, döntés vagy pénzügyi forrás nem áll mögötte.

A főtanácsadó hangsúlyozta, azt is látnunk kell, hogy miközben az Európai Bizottság mellett az európai országok is a külső határok őrzésének fontosságát hangsúlyozzák, a bizottság kezdeményezésére Magyarország ellen még mindig bírósági eljárás van folyamatban migrációs politikánk miatt.

Daniel Freund azon kijelentésére, miszerint a migráció elutasítása miatt nem kapja meg Magyarország az uniós pénzeket, a főtanácsadó úgy reagált: ez a kijelentés azt mutatja, hogy az források biztosítása érdekében országunk ellen folyó eljárásoknak és előírásoknak jelentős része inkább csak fedte azt az igazi szándékot, amelyik az ideológiai, politikai megközelítést jelentette.

Bakondi György szerint a külső határvédelem fontosságáról, a kerítésépítésről szóló nyilatkozatok azon negatív következmények ellensúlyozására szolgálnak, amelyeket az európai lakosság a saját bőrén érez a mindennapokban a szociális ellátórendszerben, a közbiztonság romlásában és más területeken.

A főtanácsadó elmondta, az Európai Parlament pár héttel ezelőtt fogadta el tárgyalási álláspontját az Európai Bizottság migrációs csomagjával kapcsolatban, melyben két elem figyelemre méltó Magyarország szempontjából. Az egyik a kvóták alapján történő elosztás, miszerint a brüsszeli apparátus egy kötelező kvóta szerint megmondja, melyik európai országnak hány embert kell befogadnia és eltartania. Hangsúlyozta, ez ellen mi 2015 óta tiltakozunk, és nem változtatunk álláspontunkon.

A másik elem szerint civil szervezeteket kell felhatalmazni arra, hogy a határokat őrző rendvédelmi szerveket ellenőrizzék, így egy senki által meg nem választott, nagyon gyakran külföldről finanszírozott civil szervezet jogkört kapna arra, hogy az állam hatóságait ellenőrizze. Bakondi György ezzel kapcsolatban kijelentette, ez elképzelhetetlen és semmilyen módon nem támogatjuk.

Az angol miniszterelnök és az osztrák kancellár számos kijelentése alapján a nemzetállamok szintjén jelentős az  elégedetlenség az Európai Unió 2015 óta tartó migrációs politikájával − mondta a főtanácsadó.

Hozzátette, azon államok tiltakoznak a legjobban, ahol az országban tartózkodó migránsok jelentős tömegei és azok szociális ellátórendszerre, közegészségügyi rendszerre és közbiztonságra gyakorolt hatása a mindennapi politikában megjelenik.

Úgy fogalmazott: meglátjuk, hogy az európai parlamenti választások kampányában milyen hatással, milyen súllyal lesz jelen a migrációs kérdés. Hozzátette, úgy látták, az utóbbi időben például az olasz választásokban ez jelentős szerepet játszott. A főtanácsadó hangsúlyozta, az olasz partoknál tapasztalt nagyságrendi növekedés sürgető megoldást igényel, és az olaszok mindent megpróbálnak, hogy távol tartsák a Soros György által finanszírozott civil szervezetek hajóit.

Borítókép: Bakondi György (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.