Bakondi György szerint intenzív lesz az illegális bevándorlás nyáron

Intenzív nyárra számít az illegális migrációban a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója; Bakondi György szerint már nincs olyan határsértő, aki embercsempész segítsége nélkül próbálkozna az országba bejutni.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 05. 12. 22:20
Migrants,Walk,Towards,The,Turkey's,Pazarkule,Border,Crossing,With,Greece's
1830065513 Fotó: Lumiereist Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főtanácsadó az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában elmondta, a múlt évhez képest a szerb határszakaszon csökkenés tapasztalható a határsértésben, ami a határőrizeti rendszer szilárdságát mutatja, ezért a román, illetve a horvát–szlovén–osztrák útvonalon próbálkoznak többen illegálisan belépni az országba.

Gyakorlatilag már nincs olyan határsértő, aki embercsempészek segítsége nélkül a határ felé tévedne, a szervezett bűnözésnek ez egy nagyon jövedelmező ága

– fogalmazott.

Beszélt arról is, hogy ha az Európai Unió nem fordít kellő figyelmet, megfelelő anyagi forrásokat a schengeni térség külső határaira, akkor a schengeni vívmányok fenntartása kockázatossá válik. Úgy látja, hogy az Európai Bizottság elnökének vagy az Európai Néppárt frakcióvezetőjének a külső határok megerősítéséről tett kijelentései megmaradnak a politikai nyilatkozatok szintjén, jogi és pénzügyi lépések még nem követték ezeket. Ezek a kijelentések inkább szólnak a közelgő európai választási kampánynak – mondta Bakondi György.

A főtanácsadó szerint értelmezhetetlenek azok a felvetések is, hogy civil szervezetek ellenőriznék a határt őrző rendvédelmi erőket.

A Szudánban zajló polgárháborúval kapcsolatban Bakondi György azt mondta, a fővárosból, Kartúmból már jelentős számban menekülnek az emberek vidékre és a Szudánnal szomszédos Csádba, illetve Egyiptomba. Ezen államok befogadóképessége véges, és ebben előbb-utóbb az embercsempészbandák is lehetőséget fognak látni – tette hozzá.

Borítókép: illusztráció (forrás: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.