Migránsháború Párizsban: Az illegális bevándorlók az ukrán menekültek miatt balhéznak

Több száz afrikai illegális migráns elfoglalt egy, az ukrán menekültek számára fenntartott befogadóközpontot a francia fővárosban, egyenlő bánásmódot követelve. Az illegális migránsok szerint a kormány rasszista, mert előnyben részesíti az ukrán menekülteket, akik később érkeztek az afrikai bevándorlóknál – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 07. 19. 9:03
Migrants protest in Paris
epa10061836 Migrants and human rights activists demonstrate to protest against an alleged differential treatment of migrants by nationality and Ukrainian war refugees in Paris, France, 09 July 2022. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON Fotó: CHRISTOPHE PETIT TESSON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindannyian ukránok vagyunk – ezzel a jelmondattal foglalta el mintegy ötszáz illegális afrikai migráns Párizsban a Porte de Versailles nevű konferenciaközpont 2-es csarnokát, amely ukrán menekülteket befogadó központnak ad otthont, derül ki a Le Parisien cikkéből.

A migránsokat segítő La Chapelle Debout nevű civil szervezet Twitter-bejegyzése alapján azt szeretnék elérni, hogy lakhatást és iratokat biztosítson a francia állam minden bevándorlónak, nemzetiségtől függetlenül.

A civilek azt kifogásolják, hogy csak azoknak adnak menedéket a konferenciaközpontban, akik bizonyítani tudják, hogy megfelelő állampolgárságúak, a többiektől pedig megtagadják a segítséget. 

Az illegális migránsok azzal érvelnek, hogy ők már azelőtt ott voltak, hogy az ukránok megérkeztek volna. A civilek és az afrikai bevándorlók a következőket követelik: feltétel nélküli lakhatást, tartózkodási és társadalombiztosítási jogot, továbbá azt szeretnék, hogy az is részesüljön segélyben, aki csak néhány napig tartózkodik az országban.

A migránsokat segítő civil szervezet tárgyalásokat sürget a regionális és a párizsi prefektussal, a helyiséget elfoglaló migránsok szószólója szerint ugyanis azért mentek Franciaországba, hogy megoldást találjanak a helyzetükre, ám az utcán kötöttek ki – írja a V4NA hírügynökség.

Párizs vezetése azonban áthárítja a felelősséget az államra, mondván hogy a kormány hatásköre ilyen ügyekben döntést hozni és nem a város dolga az utcán élő emberek elhelyezése. A civil szervezet ezután a francia kormányt vette célba, a Twitteren azt írták, hogy azért foglalták el az ukrán menekülteket befogadó központot, mert az a francia állam szegregációs befogadási politikáját testesíti meg.

A V4NA hírügynökség szerint nem ez volt az első olyan eset, hogy az illegális migránsok és az őket támogató civilek elégedetlenkedtek, mert szerintük az ukrán menekülteket előnyben részesítik Franciaországban. 

Nemrég egy nagyszabású felvonulást tartottak a francia fővárosban. Az illegális bevándorlók akciójához asszisztált több migránsmentő civil szervezet is, a Médecins du monde, az Utopia 56 és a Pantin Solidaire nevű egyesületek közös közleményben tiltakoztak a francia kormány – szerintük – kirekesztő politikája ellen.

Borítókép: migránsok és emberi jogi aktivisták tüntetnek az ukrán háborús menekültek megkülönböztetése miatt, egyenlő bánásmódot követelve Párizsban 2022. július 9-én (Fotó: EPA/Christophe Petit Tesson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.