Nem lesz kötelező a pedagógusportfólió

Emellett más kötelezettségeket is kivezetnek a rendszerből, amivel enyhítik az adminisztratív terheket – közölte Rétvári Bence államtitkár.

Magyar Nemzet
2023. 05. 26. 15:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszűnik a portfóliókészítés kötelezettsége az új pedagógus-életpályatörvénnyel – írta közösségi oldalán Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A politikus hozzáfűzte: az új törvénnyel ez nem kötelezettség, hanem lehetőség lesz.

Hangsúlyozta azt is, hogy nem csak ezzel csökken a pedagógusok adminisztratív terhe, mert ezenkívül megszűnik a kötelező minősítés, az önértékelés, valamint az egyéni pedagógus-tanfelügyelet is.

Mint arról a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye alapján korábban beszámoltunk, növekedett a pedagóguspályát választó fiatalok száma is. Az idei felsőoktatási felvételi eljárásban jelentősen, mintegy 27 százalékkal nőtt a jelentkezők száma az előző évhez képest, és összesen több mint 126 ezren jelentkeztek idén egyetemre vagy főiskolára. Az óvodapedagógus-képzésre jelentkezők száma 1440-ről 3270-re emelkedett, míg a gyógypedagógus-pályát választóknál ez a szám 1641-ről 2696-ra nőtt. A tanár-tanító szakok iránti érdeklődés is folyamatosan emelkedik, hiszen az elmúlt évhez képest 4409-ről 5843-ra nőtt a jelentkezők száma. A tanár-tanító képzési területen belül megtartva az osztatlan tanárképzésre jelentkezők tavalyi számát, jelentősen nőtt a mesterszakra jelentkezők aránya, 1953-ról 2453 főre.

 

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.