Rétvári Bence: A baloldal azért ment el, hogy kivonuljon

Javaslattétel helyett inkább távoztak az új pedagógus-életpályát szabályozó törvénytervezet egyeztetéséről

2023. 05. 24. 13:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár minden párt részt vett az új pedagógus-életpályát szabályozó törvénytervezet egyeztetésén, a baloldali pártok csak azért mentek el, hogy végül kivonuljanak – jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a politikai pártok köznevelési törvényről folytatott tanácskozását követő sajtótájékoztatón. Sajnálatát fejezte ki, amiért nem tudták meg, hogy a baloldali pártok mit akarnak, csak azt, hogy mit nem. 

Elmondta: az ellenzéki pártok ugyan magukkal hozták szakértőiket, végül semmilyen érdemi javaslatot nem tettek a törvénytervezettel kapcsolatban. − A kormány képviselői az összes parlamenti párt összes felvetésére helyben reagáltak, viszont csak a Mi Hazánk Mozgalom érkezett konkrét javaslattal, pedig a baloldali ellenzéknek is közel három hónapja volt a javaslat megismerésére és módosító javaslatok kidolgozására – tájékoztatott. 

Felidézte, hogy az elmúlt években a Belügyminisztérium fontosabb törvényjavaslatai előtt mindig egyeztetett az ellenzéki pártokkal és mindig volt elfogadott ellenzéki javaslat. – Nem az egyeztetés, hanem a kivonulás szándékával érkeztek, holott hónapok óta az egyeztetés szükségességét hangoztatják – mutatott rá az államtitkár. Hozzáfűzte, másról sem beszéltek, mint hogy mikor hagyják el a tanácskozás helyszínét. 

Az államtitkár cáfolta azt a sajtóhírt, hogy a baloldali pártok közös nyilatkozatát átadták volna Pintér Sándornak, mert ilyenre nem került sor. – Nem tudjuk, hogy a nyomtatóban felejtették, vagy nem tudták eldönteni, ki fogja átadni, esetleg útközben veszítették el – mondta. 

– Ebből is látszik, hogy a baloldal megpróbált megrendezni egy akciót, előre közölték, hogy átadnak egy nyilatkozatot, majd arra sem tudták összeszedni magukat, hogy valóban átadják, csak egy 2022-es szórólap volt a mosdóban. Ez is mutatja az egész baloldal komolytalanságát 

– vonta le a következtetést. – Az is kiderült, hogy az elmúlt időszak tiltakozásainak szervezői milyen mértékben kiszolgálói a baloldalnak, mert együtt érkeztek, és láthatóan nagy volt közöttük az összhang. Szoros ezeknek a szervezeteknek az összefonódása a politikai alakulatokkal, nehéz is olykor-olykor megkülönböztetni őket – jelentette ki Rétvári Bence.

Emlékeztetett: a mai egyeztetés egy hosszú folyamat tizenkilencedik állomása volt, már a törvény kidolgozása előtt is konzultációt indítottak a pedagógusokkal és a szülőkkel digitális felületeken, később egyeztettek a szakszervezetekkel tíz alkalommal, majd az Országos Köznevelési Tanáccsal, a Köznevelés-stratégiai Kerekasztallal, az egyházi és magánfenntartókkal, oktatási szakértőkkel, szülői szervezetekkel, valamint az Országos Diáktanáccsal, és még egy kör van hátra az Európai Bizottsággal. 

Rétvári Bence szerint az európai uniós forrásokat is fel fogják használni a tanárok fizetésének növelésére, és abban a pillanatban, ahogy megérkeznek a jogtalanul visszatartott uniós pénzek, 20 százalék feletti béremelés valósulhat meg visszamenőlegesen is, 2025-től pedig 800 ezer forint körül lehet a pedagógusok bére. 

Nagyon jó lenne a konszenzus a béremelésről az összes párt között, de a magyar baloldal a béremelés fedezetét jelentő uniós források Magyarországra érkezése ellen dolgozik

– mondta. Hangsúlyozta: a baloldal vezetője, Gyurcsány Ferenc is beismerte, hogy Brüsszelben ők akadályozzák a források Magyarországra érkezését, kisstílű politikai pártérdek motiválja őket, pedig ők vesznek fel havi hatmillió forintot az Európai Parlamentben. Az államtitkár kiemelte: a kormány az elmúlt harminc év legnagyobb, 75 százalékos pedagógus-béremelésre készül.

Borítókép: A pedagógus-életpályáról szóló törvénytervezetről egyeztetnek a pártok (Forrás: Facebook/Rétvári Bence)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.