Orbán Balázs: A nemzeti gondolat kizárásával Európának nincs jövője

A miniszterelnök politikai igazgatója a Ludovika Fesztiválon elmondta, hogy a kontinens gazdasági értelemben nem áll jól egy világpolitikai versenyben sem.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2023. 05. 12. 19:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország soha nem fog hozzájárulni ahhoz, hogy a nemzeti gondolatot kizárják Európából – fogalmazott Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Ludovika Fesztiválon tartott előadásában. A Mandiner beszámolója szerint a kormánypárti politikus elmondta, hogy a brüsszeli tanácsüléseken geopolitikáról, háborús műveletekről, újabban megnyíló frontokról, konfliktusokról beszélnek, miközben Európa gazdasági értelemben nem áll jól egy világpolitikai versenyben sem. 

Hozzátette: az alapító atyák sok esetben nagyon másként gondolkodtak a kereszténységről, az európai nemzetek közötti együttműködésről, valamint a háború és béke ügyéről, mint amilyen kritikákat Brüsszel megfogalmaz Magyarországgal szemben ezekben a kérdésekben. A politikai igazgató rámutatott, hogy ha az új generáció nem képes újrafogalmazni, mit jelent számára Európa, akkor az európai integráció meg is szűnhet. Leszögezte, hogy vizsgálni kell, Magyarország ebben az együttműködésben a nemzetstratégiai céljait meg tudja-e valósítani.

– Az biztos, hogy hazánknak ebben az együttműködésben kell maradnia, de hogy ennek mi lesz a sorsa, az még bizonytalan 

– hangsúlyozta.

Orbán Balázs felhívta a figyelmet, hogy ennek megoldásában a magyaroknak és a közép-európai térségnek nagyon aktívan kell részt venni, az ebből eredő esetleges konfliktusokat és nehézségeket nem szabad személyesnek venni, mert a megoldás megtalálásának érdekében ezekre szükség van.

– Számunkra azért fontos az Európai Unió, mert rajta keresztül férünk hozzá a közös piachoz és így tudjuk az általunk megtermelt termékeket eladni az unió országaiban 

– húzta alá a politikai igazgató.

Mint mondta, az integráció fenntartásával kapcsolatban az alapszerződésekben meghatározott jogi szerepvállalások is fontosak, az Európai Bizottság pedig épp ezekkel ellentétesen viselkedik.

Orbán Balázs kitért rá, hogy Magyarország elmúlt 13 éves külpolitikai és diplomáciai tevékenysége hazánkat felértékelte a nyugati világban és azon kívül is, ahhoz képest, hogy milyen gazdasági súllyal és katonai erővel rendelkezünk. – A konzervatívok stratégiai partnerként, a liberális oldal viszont stratégiai veszélyként könyveli el hazánkat, ezért az ebből eredő támadásokat el kell hárítani, és napi szintű eredményeket, illetve sikereket kovácsolni. A nemzeti gondolat kizárásával Európának nincs jövője – fogalmazott.

Borítókép: Orbán Balázs (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.