Új civil tagokat vár a Korrupcióellenes Munkacsoport

Pályázat útján keresi újdonsült tagjait a visszaélések ellen küzdő szervezet.

Magyar Nemzet
2023. 05. 18. 15:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pályázatot írt ki három, nem kormányzati szereplőket képviselő tag részvételére a Korrupcióellenes Munkacsoportban a szervezetet létrehozó Integritás Hatóság – adta hírül a hatóság. A szervezet mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport tavaly decemberben alakult: a testületbe tíz tagot az állami szervek delegáltak, tíz tagot pedig pályázat útján választottak ki releváns civil szervezetek és magánszemélyként jelentkező szakértők köréből. A munkacsoport azóta elkészítette első éves jelentését, jelenleg az egy évre szóló munkatervét kezdte kidolgozni – tudatták.

Mint arról tájékoztattak, a hatóság pályázatot írt ki megüresedő helyek betöltésére. Néhány civil tag jelezte, hogy nem folytatja a közös munkát: Fonyódi Krisztián egyéb elfoglaltságai miatt nem tudta tovább vállalni a jelentős munkaterhet, a Budapest Szakpolitikai Intézet lemondott a tagságáról, a Magyar Közgazdasági Társaság pedig új képviselőt jelöl Essősy Zsombor tag helyett.

A közlemény szerint a munkacsoporti tagságra magánszemélyként az pályázhat, aki bizonyíthatóan független a kormánytól, a hatóságoktól, a politikai pártoktól és az üzleti érdekektől, továbbá bizonyított és kellően hosszú, igazolható szakmai tevékenysége van a korrupció megelőzése és az az ellen folyó küzdelem terén. Ezenkívül kritérium még az átláthatóság, a nyilvános információkhoz való hozzáférés, a közbeszerzési eljárások, a munkacsoport feladataihoz kapcsolódóan az emberi jogok védelme, valamint a bűnüldözés területén szerzett szakértelem. 

Kitértek arra is, hogy szervezetek szintén pályázhatnak, ha legalább hatvan hónapja az említett területeken tevékenykednek, olyan szervezetek közé sorolhatók, melyek tudományos és/vagy oktatási tevékenységgel foglalkoznak, szakmai érdekképviseletek, illetve az államtól, a politikai pártoktól és a gazdasági szereplőktől egyaránt független társadalmi szervezetek. A pályázatok benyújtási határideje 2023. június 15., a kiírás letölthető az Integritás Hatóság honlapjáról – olvasható a hatóság közleményében.

Borítókép: Dabóczi Kálmán, az Integritás Hatóság alelnöke, Biró Ferenc Pál elnök, Novák Katalin köztársasági elnök, Holbusz Tímea, az Integritás Hatóság alelnöke és Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke (balról jobbra). (Forrás: Novák Katalin Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.