Elfogadta jelentését a Korrupcióellenes Munkacsoport

Szimbolikus jelentőségűnek tartja az Integritás Hatóság elnöke, hogy a civil és kormányzati tagokból álló Korrupcióellenes Munkacsoport elfogadta első éves jelentését, és a korrupció visszaszorítása érdekében előremutató javaslatokat is tett mindkét oldal támogatásával. A három hónap alatt, megfeszített munkával készült jelentést a kormánynak nyújtják be.

Magyar Nemzet
2023. 03. 13. 10:36
null
Budapest, 2022. november 28. Az Integritás Hatóság cégtáblája a Bartók Udvar irodaház egyik épületénak bejáratánál a fõváros XI. kerületében, a Bartók Béla úton. A szervezet, az uniós projektek közbeszerzési eljárásait fogja ellenõrizni. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mérföldkőnek tartom a hazai korrupcióellenes küzdelemben mind a jelentés létrejöttét, mind azt, hogy az állami és civil oldal képviselői konstruktívan tudtak a közös célért együtt dolgozni és olyan javaslatokat megfogalmazni, amelyek mögött egyetértés van abban, milyen lépésekkel lehet a korrupció visszaszorítását elérni – értékelte a testület tevékenységét Biró Ferenc, az Integritás Hatóság és a Korrupcióellenes Munkacsoport elnöke.

Várady Szilvia, a munkacsoport civil alelnöke hozzátette: a munka nem áll meg, néhány héten belül a munkacsoport újra asztalhoz ül, és összeállítja a 2023-as munkatervét. A folyamatos működésnek köszönhetően remélhetőleg további érdemi, konszenzusos javaslatok fognak születni, amelyek várhatóan nagyban hozzájárulnak a közélet tisztaságához és a korrupció visszaszorításához – mondta az alelnök.

Az első, 2022-ről szóló jelentés elkészülésének törvényi határideje 2023. március 15. 

A Korrupcióellenes Munkacsoport tavaly decemberben tartotta meg alakuló ülését. A gyors előkészítés érdekében öt, folyamatosan működő almunkacsoportot hoztak létre, amelyek területei a közbeszerzés, az uniós és nemzeti támogatási programok, a közadatok nyilvánossága és transzparencia, a büntetőjogi, büntetőeljárási, valamint ügyrendi és monitoring témákra terjednek ki.

A munkacsoport március 13-i ülésén elfogadták a dokumentumot. Mindkét oldal támogatásával több ajánlást is sikerült megfogalmazni a 2022-es év és az azt megelőző időszak jogszabályi környezetének leírása mellett.

Ezek közül az egyik legfontosabb az edukáció: a korrupció elleni fellépés elképzelhetetlen az erkölcsi alapok, a hivatásrendi értékek folyamatos erősítése, az állampolgári aktivitás, a bizalom megteremtése, valamint az egyéni felelősségvállalás tudatosítása nélkül. A testület ezért szorgalmazza az összeférhetetlenségről, valamint a korrupció megelőzéséről szóló iránymutatások, kampányok, tréningek, konferenciák létrejöttét, amelyek a gazdasági szereplőket és a társadalom egészét célozzák meg, többek között a közbeszerzési eljárásokban részt vevőket is, így például az ügyintézőket és a közszféra munkatársait.

A munkacsoportban olyan konszenzusos felvetések is születtek, mint például a vagyongyarapodási vizsgálat alkalmazási körének bővítése a vesztegetés, befolyással üzérkedés bűncselekmények elkövetésének gyanúja esetére is. Az almunkacsoportokban a civil tagok által előadott minden javaslatot mérlegeltek: voltak, amelyek több munkát, hosszabb vizsgálatot igényelnek az állami szerveken belül, így ezek várhatóan a 2023-as munkatervbe kerülnek be.

A Korrupcióellenes Munkacsoport a jogszabály szerint a jelentést a kormánynak nyújtja be, amely az abban foglalt javaslatokat két hónapon belül, soron kívül megvitatja. Ha valamelyik javaslatot nem hajtja végre, döntésének indokairól tájékoztatja a munkacsoport elnökét.

A Korrupcióellenes Munkacsoport elnöke Biró Ferenc (Integritás Hatóság), civil alelnöke Várady Szilvia (civil alelnök), tagjai Bodoky Tamás (Átlátszó), Essősy Zsombor (Magyar Közgazdasági Társaság), Fázsi László, Fonyódi Krisztián, Gyulai-Schmidt Andrea (Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége), Ligeti Miklós Zoltán (Transparency International Magyarország), Reszkető Petra (Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet), Sándor Tamás és Vincze Orsolya Júlia (K-Monitor Közhasznú Egyesület). Munkájában részt vesznek állami szervezetek képviselői és állandó meghívottak is.

Az Európai Bizottsággal való megegyezéshez szükséges vállalások közül az egyik legfontosabb az Integritás Hatóság létrehozatala volt. A hatóság alapvetően az uniós forrásokból megvalósuló projektek közbeszerzési eljárásait hivatott vizsgálni, és közbeléphet, ha olyan szabálytalanságot észlel, amely az uniós források nem megfelelő felhasználására ad lehetőséget. A munkacsoport  minden hozzájuk érkező bejelentést vizsgál, de saját jogkörben is indíthat vizsgálatokat.

Az Integritás Hatóság mellett működik a Korrupcióellenes Munkacsoport is, amely a hatóságtól független elemző, javaslattevő, véleményező és döntés-előkészítő feladatokat ellátó testületi szerv. Tíz civil és tíz, állami szerveket képviselő tagból álló felépítése a két szféra együttműködését garantálja a korrupció visszaszorítása érdekében.

Borítókép: Az Integritás Hatóság táblája (Fotó: MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.