A választási évben jól járt a Závecz Tiborhoz és az európai szocialistákhoz köthető Egyensúly Intézet

Bár kevesebb mint 200 ezer forinttal nőtt a profitja egy év alatt a baloldalhoz köthető Egyensúly Intézetnek, mégis elmondható, hogy a szervezet jó úton halad: a foglalkoztatottak száma megháromszorozódott, saját tőkéjük és árbevételük kis híján megduplázódott.

Munkatársunktól
2023. 06. 19. 13:47
Forrás: Mandiner/ Ficsor Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Remek évet zárt a baloldalhoz köthető Egyensúly Intézet 2022-ben. Bár az adózott eredményük csak kis mértékben nőtt – 10,69 millió forintról 10,86 millióra–, ám az agytröszt saját tőkéje 16,7 millióról 27,6 millióra hízott, a nettó árbevétele pedig 47,7 millióról 84,7 millió forintra növekedett. Míg 2020-ban csupán három főt foglalkoztattak, addig 2022-re már tízet.

Az Egyensúly Intézet egyértelműen a magyarországi baloldalhoz köthető agytröszt, ennek ellenére függetlenként határozza meg magát. A szervezet bemutatkozásában azt írja:

A magyar politikai gondolkodásmód megújítása érdekében alternatív politikai-gazdasági-kulturális jövőképet alkotunk, valamint részletes szakpolitikai javaslatokat és stratégiákat dolgozunk ki. Folyamatos párbeszédben vagyunk a legfontosabb politikai, gazdasági és kulturális döntéshozókkal. Meggyőzzük őket a szakpolitikai javaslataink megvalósításának fontosságáról, és szakmai segítséget biztosítunk ehhez a munkához.

Legjelentősebb kiadványuk a Magyarország 2030 – Jövőkép a magyaroknak című politikai-gazdasági-társadalmi vízió.

Az intézetet 2018-ban alapította Boros Tamás Kozák Ákossal és Závecz Tiborral. További fontos szereplő Filippov Gábor baloldali politológus, aki az agytröszt kutatási igazgatója és az ATV gyakori vendége.

Az intézet igazgatója és társalapítója Boros Tamás, aki a brüsszeli székhelyű Foundation for European Progressive Studies (FEPS) tudományos tanácsának tagja. Ez a szervezet szorosan együttműködik az európai szocialista pártokkal. Maga Boros a Gyurcsány–Bajnai-kormányok idején az Európai Parlamentben, a Külügyminisztériumban, végül az Európai Bizottságban dolgozott szakértőként. 2008-ban társalapítója volt a Policy Solutions politikai elemzőintézetnek. Az intézet másik társalapítója, Závecz Tibor szintén a baloldal fontos háttérembere. A politológus a ZRI Závecz Research Intézet igazgatójaként rendszeresen végez közvélemény-kutatásokat és készít háttéranyagokat a baloldali politikusoknak, pártoknak.

Az Egyensúly Intézet partnerei között számos olyan külföldi szervezet van, amely erősen kötődik a nemzetközi progresszív, liberális körökhöz. Ilyen például a Friedrich Ebert Stiftung, amely a német szociáldemokraták pártalapítványa.

Borítókép: Závecz Tibor (Fotó: Mandiner/Ficsor Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.