Sosem látott büntetést kaphat az ellenzék a tiltott pártfinanszírozás miatt + videó

Ellenzéki politikusok arról számoltak be a Mediaworksnek, hogy az összefogásban részt vevő pártok pártelnöki szinten még nem egyeztettek egymással, egyelőre csak vizsgálják az ÁSZ jelentéstervezetét, amelynek értelmében akár hárommilliárd forintos büntetést is kaphatnak. Hollik István szerint a baloldal megpróbálta a kampány során kijátszani a törvényt.

Munkatársunktól
2023. 06. 20. 18:01
Márki-Zay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 24.hu számolt be először arról, hogy hárommilliárd forintnál is nagyobb büntetést tervez kiszabni az ÁSZ a külföldről érkezett támogatások miatt az ellenzéki összefogásban részt vevő pártoknak. Sajtóhírek szerint külföldi pénzek alatt azt a több milliárd forintot kell érteni, amely az Action for Democracy nevű szervezeten keresztül érkezett hazánkba a kampányidőszakban, és még azt követően is. 

Volt egy MMM-es számla, ami a központi kampánynak a működtetését szolgálta.

 – Az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltje tavaly májusban még határozottan állította a Mediaworksnek, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom számlája a központi kampányban játszott szerepet. Később, augusztusban egy interjúban pedig azt mondta, hogy még a nyáron is érkeztek az Egyesült Államokból olyan források, egy Action for Democracy nevű szervezeten keresztül, amivel a kampány utolsó számláit fizették ki. Ezt követően Márki-Zay Péter már azzal a magyarázattal állt elő, hogy az ő miniszterelnöki kampánya mellett egy másik kampány is zajlott, ami a magyar kultúra megváltoztatását szolgálta.

Hollik István a Mediaworks megkeresésére azt mondta, hogy 

Márki-Zay Péter korábbi elszólásainak köszönhetően teljesen nyilvánvaló volt, hogy a baloldal a törvények megkerülésével fogadott el külföldről érkező pénzeket. 

A Fidesz kommunikációs igazgatója kiemelte, hogy ez a metódus azóta sem állt meg, sőt, a baloldal több pénzt kapott azóta külföldről, mint a választásokat megelőzően.

Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese azt a tájékoztatást adta a Mediaworksnek, hogy pártvezetői szinten még nem beszéltek a büntetésről, most mindenki az ÁSZ részjelentés-tervezetét tanulmányozza, de mivel az MMM-hez érkeztek a külföldi források, ezért Márki-Zay Péter felelőssége mindenképpen felmerül a kialakult helyzetben. Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke szintén azt mondta, hogy nem tud pártok közötti egyeztetésekről, és azt is elárulta, hogy pártjának még nincsen hivatalos álláspontja az ügyben. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője viszont nem válaszolt a Mediaworks azon kérdésére, hogy milyen hatással lehet egy ilyen büntetés az MSZP-re. A politikus csupán annyit mondott, hogy még nincsen büntetés.

Közben az Állami Számvevőszék is reagált a hírekre. Mint közleményükben írták, a pártok valóban megkapták a számvevőszék részjelentés-tervezetét, de a tiltott támogatás összegét csak később, többek között a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálatának ismeretében lehet megállapítani, a büntetés mértéke is ettől függ.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.