Karácsonyék titkolóznak a mesés, félmilliárdos adomány ügyében

Mélyen hallgatnak Karácsony Gergelyék arról a több mint félmilliárd forint összegű, gyanús eredetű adományról, amelyet Perjés Gábor párbeszédes politikus fizetett be a főpolgármester által gründolt Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület számlájára.

Munkatársunktól
2023. 06. 29. 17:52
Bajnai Gordon; Karácsony Gergely
Budapest, 2014. május 25. Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője, megválasztott európai parlamenti (EP-) képviselője (j) és Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja, az Együtt-PM politikusa a pártszövetség eredményváróján Budapesten, egy Dob utcai szórakozóhelyen az európai parlamenti választás napján, 2014. május 25-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Karácsony Gergely azt állítja, hogy mikroadományok formájában érkeztek be a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesülethez a kampánypénzek, a napokban nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentés megállapításai, illetve egyéb más körülmények ezt erősen megkérdőjelezik.

Már önmagában az összeg nagysága is figyelemre méltó, ha pedig még hozzávesszük, hogy a félmilliárd forint jelentős részét euróban és fontban fizette be készpénzben a mozgalom számlájára a párbeszédes Perjés Gábor, akkor egyre elképzelhetetlenebb a mikroadományokról szóló magyarázat.

 Az is elgondolkodtató, hogy Perjésen kívül senki nem fizetett be egy fillért sem a mozgalomhoz, ő maga viszont tizenkilenc alkalommal tette meg ezt a Nemzeti Információs Központ által a titkos minősítés alól feloldott jelentés szerint.

A történtek tisztázásában Perjés Gábor sem segített, aki csupán azt ismerte el, hogy ő kezelte a Kilencvenkilenc Mozgalom pénzét, ám annak eredetéről mindössze annyit mondott: „Majd minden kiderül.” Ez azonban a mai napig nem történt meg, ezért e-mailben további kérdéseket tettünk fel Karácsony Gergelynek és Perjés Gábornak, akik egyelőre hallgatnak. 

Így továbbra sem tudni, hogy valójában milyen forrásból származik a több mint félmilliárd forintnyi összeg, ahogy annak okáról, körülményeiről sem adtak tájékoztatást, hogy a tranzakciók közel négyötöde külföldi valutában – fontban és euróban – történt.

A főpolgármester ignorálta azt a kérdésünket is, hogy összesen hány helyen rendeztek gyűjtést és hogy pontosan milyen módokon kalapoztak és mekkora tétel volt a legnagyobb adomány. Azt mindenesetre nehéz elképzelni, hogy gyűjtődobozokba dobtak be ekkora összegű pénzt, főként valutát. Karácsonyék arra sem adtak választ, hogy állnak-e külföldi donorok az adományok mögött.

Annak miértjéről is titkolóznak, hogy bár a főpolgármester még 2021 őszén, a baloldali előválasztás második fordulója előtt visszalépett a miniszterelnök-jelölti megméretéstől, Perjés még közel egy évvel később is jelentős pénzösszegeket fizetett be a mozgalom számlájára.

Arról sem adtak semmilyen magyarázatot, hogy honnan származott az a 616,5 millió forint, amelyből a DatAdat Professional Kft.-től rendeltek szolgáltatást. Ez az összeg ugyanis jócskán – több mint 110 millió forinttal – meghaladta a mozgalomhoz beérkezett összes adomány értékét. Figyelemre méltó, hogy a jelentés szerint ezen megrendelések 90 százalékát szintén Karácsony visszalépése után adták le.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester és bajnai Gordon ex-kormányfő (Fotó: Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.