időjárás 28°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Álhírt terjesztenek a Koszovóban megsérült katonával kapcsolatban

Magyar Nemzet
2023.06.06. 09:29 2023.06.06. 14:46
Álhírt terjesztenek a Koszovóban megsérült katonával kapcsolatban

Az interneten megjelent álhírekkel ellentétben a Honvédkórház kezelésében lévő egyik sérülttel kapcsolatosan sem merült fel ezidáig szakmai igény irányított véradásra – írta közleményében a Magyar Honvédség Egészségügyügyi Központ. 

Mint ismert, múlt hétfőn tömegoszlatási feladatokra vetették be a koszovói Zvecsán településen a Magyar Honvédség NATO békefenntartó erejében szolgáló katonáit. 

Az összecsapásban a tiltakozók improvizált robbanóeszközöket is használtak, legtöbben ezek repeszeitől sérültek meg. 

Más országok katonái mellett összesen 27 magyar katona sebesült meg, közülük tizenöten súlyosan. A szervezett véradásról szóló felhívást a megsérült hadnagy egyik jóbarátja, Bálint tette közzé a közösségi oldalán, amely később több portálon is megjelent. Mint írta: „szakaszparancsnokom és személyes jóbarátom egyike volt a Koszovóban, gyáva támadás következtében súlyosan megsebesült magyar katonáknak. Gyógyulásához sürgősen vérre (A+) van szüksége, ehhez kérném most a segítségeteket”. 

A Magyar Honvédség Egészségügyügyi Központ közleményében kifejti: a koszovói tömegoszlatáskor súlyosan megsebesült katonát Szkopjéban látták el, majd állapota stabilizálása után Magyarországra szállították további kezelésre. Állapota továbbra is súlyos, de stabil, a katonaorvosok és a Magyar Honvédség mindent megtesz a teljes felépüléséért.

Borítókép: A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó haderő, a KFOR katonái összecsapnak a helyi szerbekkel a polgármesteri hivatal épülete előtt az észak-koszovói Zvecsanban 2023. május 29-én (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.