A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Hazudik az abortuszokról a Gyurcsány-párt

Azt állítani, hogy az abortuszok száma növekedett, egyértelműen a közvélemény félrevezetése a DK részéről. Ennek az ellentéte igaz.

2023. 06. 16. 5:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gyurcsány-párt ismét hazugságokkal vezetné félre a magyar embereket – hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán Takács Péter, arra reagálva, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője a Válasz Online cikke alapján azt állította, hogy 

a megélhetési válság és az orbáni infláció miatt nőtt a terhességmegszakítások száma Magyarországon.

Ráczné Földi Judit a közleményében kijelentette: amíg Orbán Viktor marad, marad az infláció, a létbizonytalanság, és tovább nőhet az abortuszok száma.

Az egészségügyi államtitkár szerint azt állítani, hogy a művi vetélések száma növekedett, egyértelműen a közvélemény félrevezetése a Gyurcsány-párt részéről. Ennek az ellentéte igaz. Másrészt infláció és bizonytalanság ma azért van, mert háború van, és ha Gyurcsányékon múlna, akkor lenne igazán baj,  mert a baloldal háborúpárti, és háborúba rángatnák Magyarországot is.

 Takács Péter tájékoztatása szerint a terhességmegszakítások 2010 óta tartó folyamatos csökkenése tavaly is folytatódott, míg 2021-ben 12 876, addig 2022-ben közel ötszázzal kevesebb volt ez a szám. Amióta a családokat megszorításokkal sújtó Gyurcsány-kormánynak hátat fordítottak az emberek, és nemzeti kormány van, egyre szélesebb a családtámogatási rendszer, biztonságosabb a gyermekvállalás. 

Az egészségügyi államtitkár cáfolta azt az állítást is, miszerint a tavaly szeptemberben életbe lépő szívhangrendelet sem érte el a kívánt hatást. Az igazság az, hogy az abortuszok számának csökkenése a szívhangrendelet hatályba lépése után is folytatódott. A rendelet megjelenése előtti hét hónapban ez a szám 7564 volt, az azt követő hét hónapban pedig 7336. 

Kiemelte ugyanakkor azt is, hogy a családalapítás és gyermekvállalás terén tapasztalt kedvező folyamatok nem egyetlen rendelet módosításának tudhatók be, hanem annak a következetes és komplex családtámogatási rendszernek, amelyet a polgári kormány a vágyott gyermekek megszületése érdekében folyamatosan fejleszt.

Takács Péter szavait erősíti meg a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) is, hangsúlyozva, hogy az ezredforduló óta a terhességmegszakítások száma közel harmadára csökkent Magyarországon. A legnagyobb mértékű csökkenés pedig az elmúlt évtizedben következett be, 2010 óta ugyanis közel felére csökkent az abortuszok száma. 

A 2000-es évek első felében tíz szülésre hat, a 2005 és 2010 közötti években minden második szülésre egy abortusz jutott. Ez a szám mostanra jelentősen, a felére csökkent, mivel napjainkban négy élve születésre jut egy terhességmegszakítás

– részletezte lapunknak a KINCS, amely szerint az Orbán-kormányok időszakában tapasztalható nagyarányú csökkenés a családpolitika életvédő jellegével hozható összefüggésbe. Számos támogatás ugyanis már a magzati élet kilencvenedik napja után igénybe vehető. Ilyen a családi adókedvezmény, a babaváró támogatás vagy az otthonteremtési kedvezmény is – mutattak rá. A kormány háborús időkben is megvédi a családtámogatásokat, amelyek összege 2024-ben 3300 milliárd forint lesz, ez három és félszerese a 2010-es szintnek.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: 123RF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.