Kiderült, mitől rettegnek a leginkább az autósok a hazai utakon

Elég sok szabályt szegnek meg a magyar sofőrök, ennek komoly következményei vannak.

Magyar Nemzet
Forrás: Vezess2023. 06. 19. 13:13
Speed,Control,And,Security,Distance,On,The,Road,,Driving,Safely, vezetés, autópálya, gyorshajtás
242216164 Fotó: Song_about_summer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden második közlekedő naponta többször találkozik szabályszegéssel az utakon – írja a Vezess egy, a Kreszváltozás nevű portálon megjelent cikk alapján. Hozzáfűzik, hogy az arány a valóságban még ennél is magasabb, mert az erre irányuló kérdésre a felmérés résztvevőinek 61 százaléka válaszolt igennel a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) online közvéleménykutatásában. 

Az egyik legmeghökkentőbb eredmény, hogy a forgalomban résztvevők több mint kétharmada (68 százalék) szerint az elmúlt években egyre több az agresszív közlekedő, és a válaszadóknak mindössze 29 százaléka érzi magát biztonságban az utakon.

Hasonló arányban gondolják a kutatásban résztvevők, hogy egyre rosszabb a hazai közlekedési morál. A megkérdezettek csaknem fele, 42 százaléka nem feltétlenül áll meg a stoptáblánál, legfeljebb lassít, és 27 százalékuk szintén csak lassít.

Kiderült az is, hogy nem mindig tartják be a sebességkorlátozást az útépítéseknél, karbantartásoknál, még annak ellenére sem, hogy ezeken a helyeken veszélyben lehetnek az ott dolgozók.

Beszámolnak arról is, hogy a válaszadók 27 százaléka tapasztalta már az utakon, hogy a közlekedők gyakran nem adnak elsőbbséget a megkülönböztető jelzést használó mentőknek, rendőröknek és tűzoltóknak. A válaszadók közel kétharmada szerint a gépjárművezetők nem tesznek eleget a jobbratartási kötelezettségnek sem. 

A válaszadók szerint a legelfogadhatatlanabb szabályszegés a büntetőfékezés, összesen 92 százalék sorolta ezt a szabályszegést ebbe a kategóriába. A legkevesebben – 39 százalék – pedig a gyorshajtásra voksoltak. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

 

 

 

 

 

A felmérést május 11. és 25. között háromezer ember megkérdezésével készítették.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.