időjárás 12°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Közismert brüsszeli magyargyűlölőkkel került egy pártcsaládba a Párbeszéd

Magyar Nemzet
2023.06.04. 15:02 2023.06.04. 15:32
Közismert brüsszeli magyargyűlölőkkel került egy pártcsaládba a Párbeszéd

Többször is Magyarországot támadó határozatokat fogalmaztak meg azok az EP-képviselők, akikkel a mai naptól egy pártcsaládba tartozik a Párbeszéd – a Zöldek Pártja. Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke név szerint említette – többek között – Daniel Freundot is, aki nemrég kijelentette, hogy hazánk nem kaphat EU-s forrásokat.

Az Európai Zöld Párt Bécsben rendezettt 37. kongresszusán hivatalosan a pártcsalád tagjává lett a Párbeszéd – a Zöldek Pártja – tudatta az MTI. Tordai Bence, a mérhetetlen támogatottságú ellenzéki párt országgyűlési képviselője ennek kapcsán arról beszélt, hogy a zöldek nemcsak a klímáért és a társadalmi igazságosságért küzdenek, hanem a demokráciáért, a szolidaritásért és a magyar jogállamért is. Tordai közismert magyargyűlölő brüsszeli politikusokkal példálózott, amikor megemlítette Rui Tavarest, Judith Sargentinit, Gwendoline Delbos-Corfieldet és Daniel Freundot, akik – mint mondta – Jávor Benedekkel közösen dolgozva védték meg a magyar emberek jogait. Emlékezhetünk: Rui Tavareshez, Judith Sargentinihez és Gwendoline Delbos-Corfieldhez is egy-egy hazánkat súlyosan elítélő, rágalmazó európai parlamenti jelentés fűződik.

KARÁCSONY Gergely; TORDAI Bence; SZABÓ Tímea Párbeszéd
Közismert brüsszeli magyargyűlölőkkel szövetkezett a Párbeszéd (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Ismert: a héten az EP elfogadott egy határozatot, ami megkérdőjelezi, hogy Magyarország hitelesen el tudja-e látni az Európai Unió Tanácsának jövő évi soros elnökségét. A jelentés közvetlen előzménye, hogy május 15–17. között járt hazánkban az EP költségvetési ellenőrző bizottsága, hogy az uniós támogatások felhasználását ellenőrizzék. 

A küldöttség tagja volt Daniel Freund is, aki nemrég a Twitteren „No EU money” (Nincs EU-s pénz) kijelentéssel kommentálta a magyar kormány három részből álló jelmondatát: „No migration! No gender! No War!” (Nem a migrációra! Nem a genderre! Nem a háborúra!)

A Tordai által szintén pozitív példaként említett Gwendoline Delbos-Corfield a napokban azt nyilatkozta: itt az ideje, hogy elindítsák a vitát a Európai Unió Tanácsának magyar elnökségéről. A francia zöldpolitikus amiatt aggódik, hogy ha Magyarország lesz az elnök, hogyan alakul majd az unió ukrajnai háborúhoz való viszonya. Emlékezetes, hogy Delbos-Corfield volt a szerzője annak a hazánkat elítélő EP-jelentésnek is, amelyet tavaly szeptemberben fogadott el az Európai Parlament balliberális többsége. Ennek a jelentésnek az előzménye volt, hogy 2021 szeptemberében jogállamisági misszióban látogatott Magyarországra az EP állampolgári jogi szakbizottságának (LIBE) zömében balliberális képviselőkből álló csoportja, aminek ugyancsak tagja volt Delbos-Corfield.

Mint ismert, 2018-ban az EP ezen szakbizottságának tollából született meg a Sargentini-jelentés, aminek az elfogadását követően jogállamisági eljárás indult Magyarország ellen. 

Akkor az EP-szavazás vitatott módja miatt a kormány az Európai Unió Bíróságán is pert indított, de azt végül elvesztette. A Sargentini-jelentés elfogadása folyamatában és módszereiben a 2013-as Tavares-jelentés mintáját követte. A zöldpárti portugál politikusról, Rui Tavaresről elnevezett jelentés szintén súlyos aggodalmát fejezte ki a magyarországi demokráciával és az alapvető jogok érvényesülésével kapcsolatban, s szintén a Soros-hálózat és a magyar ellenzéki politikusok segédkeztek a dokumentum létrejöttében.

A brüsszeli magyargyűlölő politikusokkal való szövetkezés mellett azért is figyelemre méltó, hogy a Párbeszéd tagja lett az Európai Zöld Pártnak, mert 2020-ban lapunk is megírta, hogy a német Zöldek pártjának egyik parlamenti képviselője bevallotta, hogy az Antifa kapott állami támogatást. Azóta pedig a német szélsőbaloldali zöldek már azt is követelték, hogy az állam fizessen rendszeres támogatást az Antifa aktivistáinak. Mint ismert, az Antifához köthető Hammerbande tagjai követték el februárban Budapesten azt a hatalmas felháborodást kiváltó embervadászatot, amelyben négy helyszínen nyolc embert − lengyeleket, németeket és magyarokat − vertek súlyosan össze falkában támadva viperákkal, kalapácsokkal, vascsövekkel.

Borítókép: Tordai Bence (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.