Utcai háborút robbantott ki a szélsőbaloldali embervadász Antifa

Csak vasárnap hajnalra csillapodtak a német városokban kirobbant Antifa-lázadás kiváltotta utcai harcok. Főleg a hírhedt Hammerbande központjának tartott Lipcsében dúltak péntek estétől a szélsőbaloldali rohambrigádok. Több tucat rendőr megsérült. A zavargások a Hammerbande főnökének, Lina Engelnek a bírósági elítélése miatt robbantak ki.

2023. 06. 04. 11:37
Proteste nach Urteil gegen Lina E. - Leipzig
urn:newsml:dpa.com:20090101:230603-911-015983 Fotó: Robert Michael
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek estétől vasárnap hajnalig tartottak az utcai harcok több német nagyvárosban, ám a leghevesebb háborút a rendőrséggel Lipcsében vívja a szélsőbaloldali Antifa. Német rendőri jelentések szerint ma hajnalra némileg csillapodott a lipcsei zavargások hevessége, ám tudható, hogy ez csak átmeneti időszak, az Antifa erőt gyűjt a folytatáshoz.

Vízágyúk és égő barikádok: Lipcsében az „X nap” körüli zavargások során különösen a Connewitz kerületben csaptak össze a leghevesebben a tüntetők és a rendőrség − írja a Der Spiegel. A lap beszámolója szerint Lipcsében szombaton késő este és vasárnap este is tartott a rendkívüli állapot. A lipcsei rendőrség szóvivője szerint a rendőrség vasárnap kora reggelig harcban állt a tüntetőkkel.

Támadásra kész az Antifa. Forrás: Dokumentation Linksextremismus

A szász rendőrség szombat este a Twitteren közölte , hogy erőszakos emberek csoportjai megtámadták a mentőket, barikádokat emeltek, majd gyújtottak fel. A rendőrség speciális járművekkel eltakarítja a barikádokat a város déli részén, Connewitzben. A tűzoltóság és a rendőrség közösen oltotta el a barikádokat. Ahogy fogalmaztak, a rendőrséget több száz egységgel vonultatták fel, és erőszakos lefolyásra készültek fel a hadművelet ezen szakaszában. 

„Óvatosságra szólítunk fel, hogy a helyzet ne fajuljon tovább"− írta a rendőrség a Twitteren.

A lipcsei rendőrkapitányság közleményében szóba került a barikádok emelése is. A rendőrség vízágyúval oltotta el az égő barikádokat. Connewitz kerületét különösen érintették a zavargások. Kövekkel támadtak egy rendőrőrsöt. Két rendőr megsérült − közölte a szász rendőrség vasárnap hajnalban a Twitteren.

A péntek este kirobbant zavargásokat viszonylag gyorsan megfékezték Hamburgban, Berlinben, Drezdában és több kisebb keletnémet városban, a lipcsei helyzet azonban a rendőrség szerint nagyon aggasztó.

A szombat esti heves összecsapások antifás résztvevői közül öt férfit letartóztattak, majd azonnal a lipcsei kerületi bíróság elé állítottak – adott róla hírt a rendőrség. Mind az öt gyanúsított ellen vádat emeltek a béke súlyos megsértése miatt.  A tájékoztatás szerint a két 28 éves és három 20, 25, illetve 32 éves férfi egyelőre letartóztatásban marad.

Az Antifa már hetekkel ezelőtt meghirdette az úgynevezett X napot, amelynek nyílt célja az, hogy megbosszulják a hírhedt szélsőbaloldali Hammerbande főnökének tartott Lina Engel és három vádlott-társa elítélését. 

A Hammerbande főnököt és társait május 31-én el ítélték el, Engel öt év három hónapot kapott a drezdai szász felsőbb tartományi bíróságon jobboldaliak elleni erőszakos támadások miatt. 

Az Antifa minden egyes kiosztott évért egymillió euró kár okozását tűzte ki célul az utcai harcok résztvevői elé. Bár Lina Engelt pénteken kiengedte a bíró a letartóztatásból, és bűnügyi felügyeletet rendelt el számára, az Antifa ennek ellenére megpróbálja lángba borítani az országot, ami Lipcse Connewitz negyedében átmenetileg sikerült.

A lipcsei utcai háborúról itt nézhet meg egy videót. 

A harcokban eddig csak Lipcsében két tucat rendőr sérült meg. 

A Connewitz kerületet tartják a hatóságok a Hammerbande központjának.  A Bild című napilap az online oldalán rámutat: „Ha meg akarjuk érteni a lipcsei, connewitzi gyűlöletet, harminc évre kell visszatekintenünk, az újraegyesítés éveire. Ezekben az időkben az antifások nemcsak a környékükről, hanem szinte az egész városból kiűzték a jobboldali radikálisokat. De a gyűlölet megmaradt."

A Hammerbande a magyar olvasók számára is ismert, hiszen a hírhedt banda szabadlábon lévő, többségükben illegalitásban élő tagjai követték el februárban Budapesten az embervadászatot, amikor négy helyszínen nyolc ember − lengyeleket, németeket és magyarokat − vertek súlyosan össze falkában támadva, viperákkal, kalapácsokkal, vascsövekkel.

Borítókép: Lipcsei utcai harcok pillanatképe egy felgyújtott barikádról (Fotó: dpa/Robert Michael)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.