Lecsapott az ítéletidő, elmosta Budapestet az eső + videó

A pénteki idő rengeteg munkát ad a tűzoltóknak a fővárosban.

Magyar Nemzet
Forrás: OKF2023. 06. 09. 10:12
null
Budapest, 2023. június 7. Az összegyûlt esõvíz elvezetésén dolgoznak a tûzoltók a Könyves Kálmán körút és a Kõbányai út keresztezõdése közelében lévõ vasúti felüljáró alatt 2023. június 7-én. MTI/Mihádák Zoltán Fotó: Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék pénteken is sok munkát ad a tűzoltóknak. A főváros több kerületéből érkeztek segélyhívások a katasztrófavédelemhez.

A XVIII. kerületi Városház utcában egy családi ház mélygarázsát elöntötte a víz. A XIX. kerületi Komjáti Gyula utcában pedig egy pincét árasztott el a csapadék. Mindkét esetben szivattyúzáshoz kérték a tűzoltók segítségét.

A XV. kerületben, Rákospalotán villám csapott egy házba, ahol beszakadt a tető. A XVI. kerületi Íjász utcában egy fa a felsővezetékre dőlt, és eltorlaszolta az utat.

A X. kerületben, Kőbányán, a Dreher Antal úton a síneken fennakadt egy autó, és folyt bele a víz, a villamosközlekedés leállt. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a viharkárok felszámolásán – ismertette a katasztrófavédelem.

 

Bajba jutottak a szigeten

A Rába vízszintjének emelkedése miatt bajba jutott embereket kellett kimenekíteni egy szigetről a tűzoltóknak a Vas vármegyei Rábagyarmatnál.

A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint három ember a szigeten pihent, amikor az áradó Rába körülzárta őket. A vízszint hirtelen emelkedése miatt már nem tudtak segítség nélkül a partra kijutni.

A szentgotthárdi és a körmendi hivatásos tűzoltók kitolható létrák és kötelek segítségével mentették ki az embereket, és átadták őket a mentőknek.

 

Ítéletidő az előző nap

A felhőszakadás, a zivatar és az erős szél sok feladatot adott az előző este is a tűzoltóknak. Míg délután a hirtelen lehulló csapadék Nógrád és Heves vármegyében okozott nagy károkat, az esti órákban elsősorban Somogy vármegyei esetekhez riasztották az egységeket. Leginkább a kertekbe, lakóházakba betörő víz kiszivattyúzásán dolgoztak, és kidőlt fák, leszakadt ágak eltávolításához is kérték a segítségüket.

Bolhón, a Bajcsy-Zsilinszky utcában hömpölygött a víz, több házat is veszélyeztetett. Egy családi házban derékmagasságig állt a víz a szobákban. Berendezési tárgyak úsztak a lakóterekben, ahova szakadatlanul ömlött be a csapadék. Babócsa településen a területre zúduló eső szintén lakóházakat fenyegetett.

Kaposváron is folyamatosan érkeztek a bejelentések a tűzoltókhoz. A Kisfaludy utcában a vihar miatt letört egy méretes faág, és rázuhant egy parkoló személyautóra. A Kanizsai utcában, a kereszteződésben egy kidőlt fa akadályozta a közlekedést. Mindkét esetben a tűzoltók feldarabolták, majd elszállították az ágakat. A Nyírfa utcában az árok megtelt vízzel, és befolyt a kertekbe, udvarokba. A Jutai úton egy társasházat öntött el a víz, a pinceszinttől a földszinti teraszok magasságáig állt.

 

Kiadták a riasztást

Az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást adott ki péntekre zivatar és felhőszakadás veszélye miatt, emellett első- és másodfokú figyelmeztetés is érvényben van. Az előrejelzés szerint a következő napokban sem várható gyökeres változás az időjárásban, csak vasárnaptól számíthatunk enyhülésre.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.