Meghökkentő, hogy miért nem tudták kihallgatni a Döcher-gyilkosság vádlottját

Meghiúsult a Döcher-gyilkosság egyik vádlottjának távmeghallgatása, miután rossz helyre idézték Budapesten a magyar védőjét. Bodoky Károlyt Szlovákiában a hírhedt Sátor klán két tagjának megzsarolása miatt vonják felelősségre. Az ügy pikantériája, hogy Bodoky maga is a klán tagja, sőt Sátor Lajos bizalmi embere volt.

2023. 06. 25. 11:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghiúsult a Döcher-féle kettős gyilkosság egyik vádlottjának budapesti távmeghallgatása egy szlovák büntetőügyben, miután Bodoky Károly magyar védőjét rossz címre idézték, írta meg a felvidéki magyar nyelvű hírportál, a Paraméter. Bodoky ellen immár négy éve tart Szlovákiában a per, miután a vád szerint megzsarolta a hírhedt Sátor-klán két tagját. 

Az ügy pikantériája, hogy a rendőrök szerint a Döcher-féle gyilkosság vádlottja, Bodoky Károly maga is a Sátor-klán tagja volt, sőt a vezér, Sátor Lajos bizalmi emberének számított.

 

A Döcher-gyilkosság egyik vádlottja, Bodoky Károly két, évtizedekkel ezelőtti és néhány évvel ezelőtti körözési fotója (Forrás: Paraméter)

Mielőtt a zsarolási ügy részleteibe mennénk, nézzük meg, ki is Bodoky Károly!

 

A szlovák állampolgárságú, rimaszombati születésű Bodokyt a szlovákiai bűnügyi szervek az egyik volt dunaszerdahelyi maffiavezér, Sátor Lajos jobbkezeként tartották számon. A férfit a német és osztrák rendőrök egy 1999-ben elkövetett magyarországi gyilkosság gyanúsítottjaként hozták Magyarországra tavaly novemberben. 

 

Németországban fogták el

Bodokyt a magyar Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) életvédelmi és célkörözési főosztályának kérelmére a német hatóságok fogták el még októberben, majd Budapesten meggyanúsították Döcher György és bolgár testőrének, „bulgár” Misinek a meggyilkolásával. Ezt a bűncselekményt a megalapozott gyanú szerint Turekkel együtt követtek el. Turek Döcher gyerekkori barátja, majd bűntársa volt, napjainkra nevet változtatott és B. Alex néven építési vállalkozóként tevékenykedett.

Itt végeztek Döcher Györggyel és bolgár testőrével 1999-ben (Forrás: rendőrségi felvétel)

Ebben az ügyben tavaly vádat is emeltek Magyarországon Turek és Bodoky Károly ellen. Az előkészítő ülést már idén tavasszal meg is tartották volna, ám váratlan bíróváltás miatt az ülés elmaradt, legkorábban szeptemberben kerülhet sor rá. 

Bizonyítottság esetén életfogytiglani fegyházbüntetés szabható ki a vádlottakra, ám az ítélkezési gyakorlatot nézve reálisabb, hogy 20 évet fognak kapni. 

(Legutóbb Portik Tamást ítélték első fokon 20 évre bűntársa, Gyüre József meggyilkoltatása és a Lakatos Csaba ügetőhajtó elleni merényletre való felbujtás miatt. Portik korábban Prisztás József megöletése miatt 15, Boros Tamás meggyilkoltatása miatt 13 év fegyházat kapott.)

 

Mészárlás a Fontanában

A Fontana bár 1999-ben a vérengzés után (Forrás: rendőrségi felvétel)

Bodokyt és Tureket összefüggésbe hozták az 1999-es dunaszerdahelyi mészárlással is, akkor a Fonata bárban lemészárolták a Sátor-klán ellenfeleit, a Pápay-klán vezérkarát, Pápay Tibort és kilenc emberét. A Döcher-gyilkosság nyomozása során elhangzott, majd a vádiratban visszaköszön az, hogy a két emberölés összefügg egymással, egyik a másiknak a következménye. A vádirat szerint Turek kérte meg Sátor Lajost, hogy segítsen likvidálni gyerekkori barátját, bűntársát, Döcher Györgyöt. Sátor Lajos Bodoky Károlyt és Szamaránszki Árpádot (Paprikát) küldte Budapestre. A XV. kerülben, Döcher presszójában a vád szerint Bodoky Lőtte szitává Döchert és bolgár testőrét, miközben Paprika az utcán biztosított. Sátor ezért azt kérte cserébe, hogy Turek vegyen részt a Pápay-klán kiirtásában. A Fontanában történtek pontos szereposztása még nem tisztázott a nyilvánosság előtt, mindenesetre abban a rendőrök szerint Bodoky, Paprika és Turek vett részt. Paprika időközben közlekedési balesetben elhunyt. Bodokyt tavaly ideiglenesen átadtuk a szlovák hatóságoknak, hogy a Fontana bárban rekonstruálja, részletesen elmondja nekik, pontosan hogyan is zajlott a Pápay-klán likvidálása. 

 

Elhúzódó zsarolási ügy

Bodoky Károlyt azóta már visszaadták a szlovák hatóságok, így az ellene Szlovákiában négy éve zajló perben távmeghallgatással tudják kihallgatni. A vád szerint Bodoky – aki Sátor Lajos egykori maffiavezér egyik legközelebbi embere volt – a dunaszerdahelyi maffia két tagját, Kádár Krisztiánt és Zakál Ferencet zsarolta meg Sátor halála után, 2010-ben. Az ügy károsultjai viszont azóta már meggondolták magukat, a bíróság pedig képtelen pontot tenni az ügy végére. Sőt, valószínűleg újra kell kezdeni az eljárást. 

A perirat szerint Sátor Lajos 2010. decemberi halálát követően a vádlott 360 ezer eurót próbált meg kizsarolni a Sátor-féle maffia két tagjától, a dunaszerdahelyi Kádár Krisztiántól és a csicsói Zakál Ferenctől. A rendőrségi nyomozás szerint azzal fenyegette őket, hogy végez velük és családjukkal, ha nem kapja meg a pénzt. A fenyegetés után Kádár adott is neki 40 ezer eurót, ám nem sokkal később Bodoky újra jelentkezett: telefonon keresztül halálosan megfenyegette Kádár feleségét, illetve akkoriban megpróbálták megmérgezni Zakálék kutyáit is, amit a vád szintén Bodokynak tulajdonít.

„Hogy tehettem volna ezt, amikor ők egy hírhedt bandába tartoztak? Nem vagyok agresszív természetű, sosem ítéltek el erőszakos bűncselekményért”

– védekezett majdnem négy évvel ezelőtt Bodoky a Nagyszombati Járásbíróságon, akkor még szabad emberként.

A Paraméter szerint nemcsak a vádlott vallja magát ártatlannak, egy 2019-es kihallgatáson már az egyik károsult, Kádár Krisztián is arról beszélt, hogy ma már nem nevezné zsarolásnak az ügyet.

„Félreértés lehetett az egész. Akkor másként láttam a helyzetet, mint ma”

– mondta 2019-ben Kádár, aki csupán Bodoky akkori drogproblémáinak tulajdonítja a történteket.

Borítókép: Bodoky Károly (arcmaszk nélkül, hatástalanított géppisztollyal a kezében) tavaly a helyszínen eljátszotta, hogy történt a Fontana bárbeli mészárlás 1999-ben (Fotó: Paraméter.sk)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.