Megtalálhatták a horvátországi helikopter-balesetben eltűnt magyar katonát

Megszólalt a tűzoltóparancsnok, aki először látta a roncsokat. A horvát mentőalakulatok veszélyes, sziklás terepen dolgoznak, csütörtökön kiemelhetik a sziklaperemről a maradványokat, amelyek alatt feküdhet a harmadik katona holtteste.

Magyar Nemzet
Forrás: dnevnik.hr2023. 06. 22. 8:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb részletek derültek ki a szolgálatteljesítés közben tragikus balesetet szenvedett Airbus H145-ös magyar helikopterről, amely három fővel a fedélzetén a horvátországi Pakova és Miljevac községek között csapódott a földbe. A Dnevnik című horvát portál tegnap este megszólaltatta azt a tűzoltóparancsnokot, aki először látta a baleset helyszínét. 

– 11.55-től, amikor megkaptuk az első tájékoztatást, az összes segélyszolgálat azonnal bekapcsolódott – Drnis és Sibenik város tűzoltói, a mentőszolgálatok, én pedig az elsők között érkeztem a helyszínre – nyilatkozta Darko Dukic, aki ekképpen írta le a tragédia helyszínét:  

szörnyű látvány fogadott, két holttestet találtunk a helikopterben, a harmadikat még keressük, feltételezzük, hogy a helikopter roncsai között van.

A megyei tűzoltóparancsnok szerint a harmadik magyar katona a helikopterben maradt, mert átkutatták az egész kerületet és nem találtak több holttestet. – Egy sziklán van a roncs, 30-50 méterrel nyúlik ki a szakadékból, így elég nehéz megközelíteni – hangsúlyozta Dukic, aki szerint a terep rendkívül nehéz, ugyanakkor fontos, hogy egy újabb tragédia nem történhet meg, mivel 20-30 méter magas sziklákon dolgoznak.

A horvát N1 tévé csütörtök délelőtt már konkrétabban fogalmazott: honlapjukon azt írták, hogy a horvát hegyimentő szolgálatnak sikerült hozzáférnie a nehezen megközelíthető helyen fekvő roncsokhoz, ami alatt megtalálták a harmadik magyar katona holttestét is. Értesüléseik szerint a nap folyamán ki is emelik a magyar helikopter maradványait. 

A csütörtöki Kormányinfón is szó volt a tragikus balesetről. Gulyás Gergely elmondása szerint jelen pillanatban annyit tudnak, hogy három magyar katonával zuhant le egy Airbus repülő. Kettejük holttestét megtalálták, a harmadik eltűnt, de a túlélésre szerinte érdemi esély nincs – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: jelenleg is zajlanak a szakértői vizsgálatok.

Mi okozhatta a magyar helikopter tragédiáját?

Bár a hegyi repülési kiképzés során történt baleset okairól egyelőre nem sokat tudni, a Jutarnji horvát lap nem hivatalos értesülése szerint az okozta a magyar katonai helikopter katasztrófáját, hogy túlságosan alacsonyan szállt, és nekiütközött a zipline-nak, egy szakadék felett kifeszített, extrém sportolók által használt drótkötélnek. A gép a drótban elakadt, lezuhant és azonnal kigyulladt.

Tomislav Pusnik dandártábornok egy tegnapi sajtótájékoztatón szintén arról beszélt, hogy 

a tragédia okairól egyelőre semmi konkrétat nem tudni, sőt arra sem adott egyértelmű választ, hogy a zipline szerepelt-e a naprakész térképen.

Mint mondta, a kéthetes képzéshez szükséges összes térképet frissítették. Naprakészen szerepeltek benne az antennák, a szélerőművek és minden egyéb akadály, amely korlátozza a légi forgalmat. Arra a kérdésre azonban, hogy a drótkötél is szerepelt-e a térképen, csupán annyit mondott: egy kanyonban fekszik, felette egy távvezetékkel, és ezt megjelölték. A horvát légierő parancsnoka szintén kitért a válaszadás elől, megjegyezte azonban, hogy 300 méternél alacsonyabb magasságon repülve a pilótáknak figyelniük kell az esetleges akadályokra.

Romeo Ibrisevic fotós és riporter, aki szemtanúja volt a történteknek, úgy véli, azért mehetett neki a helikopter a drótkötélpályának, mert pontosan felé haladt, de az is lehetséges, hogy egy olyan távvezetéknek ütközött, ami szintén azon a területen található. 

Szerdai sajtótájékoztatóján 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter sem tudta megerősíteni azt a sajtóhírt, amely szerint a jármű egy kifeszített drótkötélbe szaladt bele. Kiemelte azonban, hogy a horvátokkal együtt ki fogják vizsgálni a tragédia részleteit, amelyekről a sajtót is folyamatosan tájékoztatni fogják. 

Addig is a magyar H145M helikopterek nem repülhetnek.

Borítókép: Felvétel a tragédia helyszínéről (Fotó: MTI/HINA/Mario Strmotic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.