Szalay-Bobrovniczky Kristóf a helikopter-balesetről: A harmadik katonát jelenleg is keresik

Helyszínen tartózkodik a horvát légierő vizsgálóbizottsága, a horvát vezérkari főnök és a politikai vezetés is. A vizsgálat végig a földön maradnak a magyar H145M helikopterek.

Magyar Nemzet
2023. 06. 21. 17:04
null
Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Engedjék meg, hogy a magyar kormány nevében részvételemet fejezzem ki a hozzátartozók számára, akiket értesítettünk a történtekről – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Honvédelmi Minisztérium szerdai, rendkívüli sajtótájékoztatóján. A miniszter arról tájékoztatott: a mai nap folyamán a honvédség 86. Kiss József helikopterdandár különleges műveleti légiosztag Airbus H145-ös helikoptere Horvátország területén lezuhant. A Magyar Honvédség helikopterének fedélzetén három katona tartózkodott.  

Fotó: MTI/HINA/Mario Strmotic

Két magyar katona kötelessége teljesítése közben a haza szolgálatában elhunyt, a harmadik katona felkutatása jelenleg is zajlik. 

Helyszínen tartózkodik a horvát légierő vizsgálóbizottsága, a horvát vezérkari főnök és a politikai vezetés is. A helyszínre tart Böröndi Gábor altábornagy, Magyar Honvédség vezérkari főnöke is.

Közösen a horvátokkal az esemény pontos részleteit ki fogják vizsgálni. Ekkor fogunk majd pontos bejelentést tenni, hogy mi is történt pontosan

– mondta a miniszter. A gyakorlat, amelyen a honvédség két forgószárnyasa részt vett, a Zadar környéki többnemzetiségű kiképzőközpont keretében valósult meg. Az esemény kivizsgálásával kapcsolatban folyamatosan tájékoztatni fogják a sajtót. A honvédelmi miniszter nem tudta megerősíteni azt a sajtóhírt, amely szerint a jármű egy kifeszített drótkötélbe szaladt bele.

A tárcavezető azt is közölte, hogy a vizsgálat befejezéséig a honvédség nem röpteti a balesetben érintett géppel azonos típusú Airbus helikoptereit.
 

Fotó: MTI/HINA/Mario Strmotic

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (Fotó: Bach Máté) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.