Ez okozhatta a magyar helikopter tragédiáját

Egy extrémsport-eszköznek ütközhetett neki a honvédség forgószárnyasa.

Magyar Nemzet
2023. 06. 21. 15:26
A,Young,Girl,Goes,Down,The,Zipline,And,Takes,A
2074205381 Fotó: Zahorui Ivan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jutarnji horvát lap nem hivatalos értesülése szerint az okozta a magyar katonai helikopter katasztrófáját, hogy a pilóta nem vett észre egy úgynevezett zipline-huzalt.

A gép a drótban elakadt, lezuhant és azonnal kigyulladt. A lap megkérdezte a Sibenik-Knin rendőrkapitányság szóvivőjét, de hivatalos tájékoztatást nem kaptak azon kívül, hogy a rendőrcsapatok is a helyszínen vannak. 

Fotó: MTI/HINA/Mario Strmotic

A zipline – magyarul átcsúszópálya – egy olyan, általában rozsdamentes acélból készült drótkötélpálya, amely két magaslat között kifeszítve helyezkedik el, és amelyen a megfelelő szerkezet segítségével át lehet csúszni egyik pontból a másikba. A zipline-ok többnyire szórakoztatás céljából épülnek, hazánkban is található néhány, de láthatunk példát olyanokra is, melyeket közlekedésre vagy teherszállításra hoztak létre.

Fotó: MTI/HINA/Mario Strmotic

A tragédia helyszíne, Pakovo Selo népszerű turisztikai célpont, többek között zipline és légi kalandpark tevékenységek végzésére alkalmas. Ajánlják azoknak, akik minőségi nyaralásra vágynak, és a biztonságot is garantálják. Relaxáció, rugalmasság és jó légkör jellemzi utazásaikat – olvasható a Tripadvisoron. Még a Trónok Harca című sikersorozat egyik ikonikus helyszíneként is szolgált a horvát nyaralóparadicsom, ahonnan a Cikola folyónál elterülő kanyonra lélegzetelállító kilátás nyílik, és ahol megtalálható az 1400 méter hosszúságú zipline. 

Borítókép: Egy lány megy le egy zipline-on (Fotó: Zahorui Ivan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.