Elemér 2024. február 28.
logo

Ez okozhatta a magyar helikopter tragédiáját

Magyar Nemzet
2023.06.21. 15:26 2023.06.21. 21:11
Ez okozhatta a magyar helikopter tragédiáját

A Jutarnji horvát lap nem hivatalos értesülése szerint az okozta a magyar katonai helikopter katasztrófáját, hogy a pilóta nem vett észre egy úgynevezett zipline-huzalt.

A gép a drótban elakadt, lezuhant és azonnal kigyulladt. A lap megkérdezte a Sibenik-Knin rendőrkapitányság szóvivőjét, de hivatalos tájékoztatást nem kaptak azon kívül, hogy a rendőrcsapatok is a helyszínen vannak. 

Fotó: MTI/HINA/Mario Strmotic

A zipline – magyarul átcsúszópálya – egy olyan, általában rozsdamentes acélból készült drótkötélpálya, amely két magaslat között kifeszítve helyezkedik el, és amelyen a megfelelő szerkezet segítségével át lehet csúszni egyik pontból a másikba. A zipline-ok többnyire szórakoztatás céljából épülnek, hazánkban is található néhány, de láthatunk példát olyanokra is, melyeket közlekedésre vagy teherszállításra hoztak létre.

Fotó: MTI/HINA/Mario Strmotic

A tragédia helyszíne, Pakovo Selo népszerű turisztikai célpont, többek között zipline és légi kalandpark tevékenységek végzésére alkalmas. Ajánlják azoknak, akik minőségi nyaralásra vágynak, és a biztonságot is garantálják. Relaxáció, rugalmasság és jó légkör jellemzi utazásaikat – olvasható a Tripadvisoron. Még a Trónok Harca című sikersorozat egyik ikonikus helyszíneként is szolgált a horvát nyaralóparadicsom, ahonnan a Cikola folyónál elterülő kanyonra lélegzetelállító kilátás nyílik, és ahol megtalálható az 1400 méter hosszúságú zipline. 

Borítókép: Egy lány megy le egy zipline-on (Fotó: Zahorui Ivan)

Helikopter-baleset Horvátországban

Kiderült, hogy hol találták meg a Horvátországban helikopterrel lezuhant harmadik katona holttestét

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.