Nagy kérdés, mi lesz az elhagyatott Brenner-villa sorsa

Növekvő aggodalommal figyelik a szombathelyiek Boldog Brenner János szülőháza sorsának alakulását, annál is inkább, mert az ingatlan éppen gazdát cserél. A város megpróbálta megszerezni az épületet, de az ügyben indított pert elbukta. Biztató azonban, hogy a Brenner-villa új tulajdonosa menteni és egyben hasznosítani igyekszik az ingatlant. Ha pedig értékesíteni kívánja, a városnak lehetősége nyílik belépni az ügyletbe.

2023. 06. 18. 5:50
© Cseh Gábor
20230606 Szombathely Sokan egyre nagyobb aggodalommal figyelik a szombathelyi Brenner-villa sorsának alakulását. Egyelőre magántulajdonban marad az épület, miután az önkormányzat elvesztette ez ügyben a pert. Melega Miklós a pereskedés után az új tulajdonossal való kapcsolatfelvételt sürgette, amit a család Németországban élő leszármazottja, Brenner János építészmérnök is támogat. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe Képen: A Brenner-villa Fotó: © Cseh Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is kérdéses a szombathelyi Brenner-villa sorsa, a város egyik emblematikus épülete, mások mellett Boldog Brenner János vértanú pap szülőháza jelenleg is magánkézben van, de a város lehetőségeihez mérten igyekszik megmenteni és e célból megszerezni az épületet – erről tájékoztatta lapunkat Melega Miklós, a szombathelyi közgyűlés Fidesz–KDNP-s tagja, aki az ingatlan körül kialakult helyzet tisztázására kapott megbízást az önkormányzattól. Egészen pontosan arra: meg kell vizsgálnia, hogy az új helyzetben milyen lehetősége, mozgástere van a városnak az ingatlan sorsának alakítására, védelmére, illetve fel kellett vennie a kapcsolatot az új tulajdonossal annak tisztázására, hogy milyen céljai, elképzelései vannak az épülettel.

© Cseh Gábor
Méltatlan állapodban sínylődik a Brenner-villa Fotó: © Cseh Gábor


De mit is jelent az új helyzet?

Mint Melega Miklós kifejtette: a lokálpatrióta szombathelyiek évek óta növekvő aggodalommal figyelik az épület hányattatásait, folyamatos állapotromlását.

Tesszük ezt már csak azért is, mert a helyi védelem alatt álló ingatlan nemcsak komoly építészeti értéket képvisel, hanem várostörténeti szempontból is páratlan jelentőségű. Ahogy korábban is mondtam: őrzi egykori építtetője, a Batthyány család emlékét

– emelte ki. Az ingatlan korábban egy vállalkozás kezében volt, de a cég felszámolás alá került, és ebben az eljárásban egy társaság liciten megszerezte a villát. Az ügy kapcsán a város azonban két pert is indított.

Az egyik eljárás végén a bíróság azt mondta ki, hogy az ingatlan értékesítésénél a városnak érvényes elővásárlási joga van. A másik határozatban viszont azt állapították meg, hogy az ügyletben az önkormányzat későn, a rendelkezésre álló határidőn túl próbálta meg érvényesíteni az elővásárlási jogát. Vagyis a város élhet majd az elővásárlási jogával, de csak legközelebb

– mutatott rá Melega Miklós.

 

A város elkötelezett 

S hogy lesz-e az elkövetkező időben legközelebb? Mint a Fidesz–KDNP önkormányzati képviselő kifejtette, erre megvan az esély.

A vállalkozóval lefolytatott egyeztetésen ugyanis két lehetséges megoldás körvonalazódott: a tulajdonos hasznosítja az ingatlant vagy továbbértékesíti a Brenner-villát, és ekkor jöhet el a város ideje.

– Nemény András polgármester arról biztosított, hogy ha lesz érvényes vételi ajánlat, akkor a város érvényesítheti az elővásárlási jogát. Ám ezt csak egy határig hajlandó megtenni, vagyis az összeg nem lehet magasabb a hivatalos értékbecslő által meghatározott árnál. Ezzel értelemszerűen azt szeretnék elérni, hogy spekulánsok ne tudják kihasználni a város vásárlási szándékát – emelte ki Melega Miklós.

 

Együttműködik a Brenner-villa tulajdonosa


Az viszont kérdéses, hogy a mostani tulajdonos melyik utat járja majd. Mint a politikus kifejtette, az örömteli, hogy a tulajdonos nem gondolkodik a villa elbontásban, ez a lehetőség fel sem vetődött a hasznosítási elképzelései között. – Az alapfalak állapota rendben van, a villának nincsenek állékonysági, statikai problémái. A vállalkozó tudatában van az ingatlan védett státuszának, a villát megőrzendő építészeti értéknek tartja. Így nem kell tehát attól tartani, hogy az új tulajdonos a védelem megszüntetését kezdeményezné.

Sőt, az épület megmentését, újjáépítését látja megoldásnak, és amint az ingatlan a birtokába kerül, akkor felelős gazdaként a balesetveszély elhárítását, a lezárást, az illetéktelenek, rongálók bejárásának megakadályozását, illetve a hulladék és törmelék elszállítását tekinti legsürgősebb feladatának

– hangsúlyozta Melega Miklós. Hozzátette: bizakodnak, hogy így vagy úgy, megmenekül a villa, ha mindenki tartja a szavát.

Borítókép: Felújításra és hasznosításra vár az ingatlan (Fotó: Vas Népe/Cseh Gábor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.