A tihanyi alapítólevelet bemutató tárlat nyílt a tihanyi apátságban

A Tihanyi Bencés Apátsági Múzeumban augusztus 31-ig látogatható kiállításon a látogatók nemcsak Magyarország első eredetiben fennmaradt, 1055-ben keletkezett okmányát tekinthetik meg, de megismerhetik az apátság megalapításának történeti körülményeit és egykori működését is.

Magyar Nemzet
2023. 06. 17. 21:07
HORTOBÁGYI T. Cirill; VINCZE Máté
Tihany, 2023. június 17. Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyûjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelõs helyettes államtitkára (k), Dénesi Tamás, a Pannonhalmi Fõapátsági Levéltár igazgatója (b), Kontrát Károly, a térség fideszes országgyûlési képviselõje (b2), valamint Hortobágyi Cirill pannonhalmi fõapát (j) megtekinti a Tihanyi Apátság alapítólevelének eredeti példányát a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum Tihanyi alapítólevél személyesen címû kiállításán a megnyitó napján, 2023. június 17-én. Az augusztus 31-ig látogatható kiállításon a látogatók nemcsak Magyarország elsõ eredetiben fennmaradt, 1055-ben keletkezett okmányát tekinthetik meg, de megismerhetik az apátság megalapításának történeti körülményeit, és egykori mûködését is. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A múzeumok szerepe, hogy identitást adjanak az oda látogatóknak, a nemzeti identitásunk egyik fontos szelete a tihanyi alapítólevél

– mondta Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a Tihanyi alapítólevél személyesen című kiállítás megnyitóján. A helyettes államtitkár kiemelte: az egyházi és világi szakemberek együttműködése kultúránk megőrzésére irányul, kultúra pedig tágan értelmezve minden, amit a magyar közösség annak tekint. 

VINCZE Máté
Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára  Fotó: Vasvári Tamás


Mihályi Jeromos, az apátság perjele örömét fejezte ki, hogy a tihanyi altemplom 2021–2022-ben történt régészeti feltárása és kutatása után most a kezdetek idejéből, az államalapítás korából származó emléket bemutató kiállítást szervezhettek meg. 
Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát úgy fogalmazott: a bencések az istent, az embert és a nemzetet helyezték mindig is előtérbe. A tihanyi monostor pedig 

az istentisztelet serény végzésére alapíttatott.


Dénesi Tamás, a Pannonhalmi Főapátsági Levéltár igazgatója Magyarország legfontosabb okiratának nevezte a Tihanyi alapítólevelet. Mint mondta, az oklevelet a király ellátta kézjegyével. Az aláírók között van német, szláv és magyar nevű ispán és ilyen módon a kultúrák találkozásának a szimbólumává is vált – tette hozzá.     
A tárlat központi része a Tihanyi alapítólevélnek szentelt terem, ahol a biztonsági és műtárgyvédelmi szabályok legkörültekintőbb betartásával egy speciális vitrinbe helyezték el a dokumentumot. A kiállítás része a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum látogatói útvonalának, amely a barokk templom melletti látogatóközpontból a bemutatkozó filmmel indul. A kiállítás végén, a múzeumpedagógiai foglalkoztatóban a gyerekeket egy nagy társasjáték várja.

Az apátság tájékoztatása szerint több rendezvényt is szervez a Tihanyi alapítólevél és korának élményszerű bemutatására. Június 24-én, a múzeumok éjszakáján két szakvezetés is indul a látogatóközpontból. A túrákon korabeli gregorián ének csendül fel, az érdeklődők találkozhatnak I. András királlyal és lovagjaival, megkóstolhatják és a szerzetesek által készített italokat és ételeket. Júliusban és augusztusban is lesznek speciális vezetések, életmódtörténeti és nyelvészeti fókusszal. Ezenkívül ingyenes hangversenysorozattal és levendulás programokkal várják az érdeklődőket a nyár folyamán a tihanyi bencések.

Borítókép: Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, Dénesi Tamás, a Pannonhalmi Főapátsági Levéltár igazgatója, Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője, valamint Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát megtekinti a tihanyi apátság alapítólevelének eredeti példányát (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.