Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo
Az összeget tizenkilenc részletben a párbeszédes Perjés Gábor fizette be a szervezet számlájára, a pénz forrása egyelőre ismeretlen

Nyilvános a titkosszolgálati jelentés: félmilliárd forintnyi támogatás érkezett készpénzben Karácsony mozgalmának számlájára is

Munkatársunktól
2023.06.26. 14:15 2023.06.26. 14:55
Nyilvános a titkosszolgálati jelentés: félmilliárd forintnyi támogatás érkezett készpénzben Karácsony mozgalmának számlájára is

Miután Nemzeti Információs Központ feloldotta a 2022-es magyarországi országgyűlési választások külföldi befolyásolásával kapcsolatos titkosszolgálati jelentés titkos minősítését, újabb megdöbbentő információk láttak napvilágot. 

Mint kiderült, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, az Oraculum 2020 Kft., illetve a DatAdat-csoport mellett – főként valutában – jelentős összeg áramlott a Karácsony Gergely által alapított Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület számlájára is.

A jelentés szerint a pártokon átívelő magyarországi politikai mozgalom azért jött létre, hogy támogassa Karácsonyt a 2021-es ellenzéki előválasztáson, mint az MSZP, a Párbeszéd és az LMP együttes miniszterelnök-jelöltjét. A mozgalom alapítói között megtalálhatók országos és helyi politikusok, ismert közéleti szereplők (közgazdászok, színészek, rendezők), pedagógusok, diákok.  

A mozgalom hivatalos képviselője Perjés Gábor, a Párbeszéd politikusa, akit Bajnai Gordonhoz közel álló személyként ismernek, hiszen Perjés dolgozott annál a Wallis nevű cégcsoportnál, amelynek 2000 és 2005 között Bajnai Gordon későbbi kormányfő volt a vezérigazgatója. 

A mozgalom Facebook-oldala az ellenzéki előválasztást követően néhány héttel inaktívvá vált. A DatAdat Professional Kft. számlaforgalmi adatainak vizsgálata alapján a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület összesen több, mint 616,5 millió forint értékben rendelt meg szolgáltatást a cégtől. A szóban forgó megrendelések kilencven százaléka Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti visszalépését követően realizálódott. A megrendelések fedezetét a mozgalom saját forrásból biztosította. A mozgalom számlájára egyetlen befizetőként Perjés Gábor azonosítható, aki a számla felett önállóan rendelkezik. 

 

Perjés tizenkilenc alkalommal összesen 506 millió forintot fizetett be a számlára. A tranzakciók nagyobb része valutában történt. A jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban”.

A mintegy félmilliárd forint forrása egyelőre nem ismert. Mikroadományokról nyilvánvalóan nem lehet beszélni, hiszen az egyes utalások nagysága többször meghaladta az ötvenmillió forintot. 

Az már korábban kiderült, hogy egy másik mozgalom, a Márki-Zay Péter volt baloldali kormányfőjelölt nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom 1,85 milliárd forintnyi támogatást kapott külföldről az Action for Democracy (AD) nevű szervezeten keresztül. Az AD-t pedig az a Korányi Dávid vezeti, aki korábban Karácsony Gergely és Bajnai Gordon tanácsadójaként is ténykedett. 

Nagyon valószínű tehát, hogy a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület számláján is külföldi pénzek landoltak. Ezen a ponton érdemes felidézni egy másik volt wallisos vezető, Gansperger Gyula mondatait, aki a baloldali viszonyokat a következő szavakkal jellemezte: „Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött – én azt gondolom – külföldi erők és finanszírozók állnak. […] Ugye kik ezek az erők? Ugye egyik része ez a Soros-birodalom, fogalmazzunk így. A másik része azok a nagytőkés csoportok, Németország, Egyesült Államok főleg, akik itt szeretnék, hogyha befolyással rendelkeznének. Én azt gondolom, hogy ezeknek az embere a Gordon. […] Minden ennek a tábornak, akármit is mond a Gyurcsány meg a többi, minden külföldről jön. Tehát ez nem állt volna össze, mint a tejbegríz.” 

Eddig az idézet Gansperger Gyulától. Amennyiben igaza van Bajnai Gordon harcostársának, akkor nem négymilliárd, hanem több mint négy és fél milliárd forintnyi külföldi támogatás érkezett külföldről a baloldalhoz. Ebből az összegből finanszírozták az ellenzék kampányát, amelyet a Bajnai Gordon féle DatAdat-csoport, illetve a Páva Zoltán érdekeltségébe tartozó vállalkozás, az EzaLényeg nevű portál kiadója, az Oraculum 2020 Kft. bonyolított. 

A külföldi beavatkozás során sérülhetett az ország szuverenitása, ezért a nemzetbiztonsági szolgálatok is vizsgálatot indítottak az ügyben. A most nyilvánosságra került, a titkos minősítés alól feloldott jelentés ennek a vizsgálatnak az eredménye.

Sárdobálás a dollárbaloldalon

Megúszhatja a kampányfinanszírozási botrányt Márki-Zay Péter, aki szerint a felmerülő bírságokat a pártoknak kell megfizetniük.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester a Fény utcai piacon. (Forrás: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.