A DK fölé nőne Karácsony

Kampányüzemmódba lépett Karácsony Gergely főpolgármester, aki a DK fölé akar nőni, de mérsékelt sikerrel teszi ezt – mondta Kiszelly Zoltán elemző a Magyar Nemzetnek. Mint részletezte, Karácsony a nagyvárosi fiatal, tehetősebb rétegeket akarta megnyerni legutóbbi húzásával, amikor levelet írt egy popénekesnek, azt kérve, hogy jöjjön Budapestre.

2023. 06. 23. 19:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely a DK fölé akar nőni, de eddig nem sikerült neki, mert Gyurcsány mindig ügyesebb volt – fejtette ki lapunknak Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója. Úgy vélte, 

– Karácsony kampányüzemmódba kapcsolt, és a fiatalokat azzal próbálja megnyerni, hogy popsztárokat próbál Budapestre hívni, illetve részvételt biztosított a 14–18 év köztieknek a „lakógyűlésen” is. Ezek közül különösen azok érdekesek a számára, akik jövőre már szavazhatnak, de a 2026-os országgyűlési választásokat is szem előtt tarthatja a főpolgármester 

– mondta az igazgató. Hozzátette, a 2021-es előválasztáson Márki-Zay Péter is olyan fiatal szavazókat tudott megszólítani, akik addig nem politizáltak. Kiszelly szerint ők egy olyan szavazóréteget képviselnek, akik többnyire nagyvárosi fiatalokból állnak, a globalizáció nyertesei, inkább a budai kerületekben élnek és a gazdagabb réteghez tartoznak.

– Emellett a főpolgármester egyre több konfrontációt vállal fel a kormánnyal, főleg amióta Gyurcsány beszólt neki, hogy elsősorban nem a város üzemeltetése a dolga. Ez most éppen leginkább az atlétikai világbajnokságra csúcsosodik ki – mutatott rá az igazgató, aki szerint Karácsony három évig nem sok mindent tett Budapestért, és most azt akarja, hogy a budapesti ellenzéki szavazóknak ő legyen a jelöltje. – Ez egy külön konfliktus lesz majd a DK-val, aktivitása a nyári uborkaszezon előtt logikus lépés Karácsonytól, hiszen úgy kell most a politizálást abbahagyni, hogy ősszel jó pozícióból indulhasson – fogalmazott Kiszelly Zoltán.

Emlékeztetett: Budapest első embere már márciusban felvetette, hogy független jelöltként akar indulni a 23 független baloldali kerületi polgármesterjelölttel egy csapatban. Ennek is szól ez a fajta kampánytevékenység, amíg a konfrontáció a kormánnyal inkább az ellenzéki törzsszavazókat célozza.

 – A főpolgármester ki akarja ütni a DK-t, a DK pedig Karácsonyt, zajlik egy minidráma, a sokadik kísérlet a Gyurcsánytól való megszabadulásra – ami eddig sem sikerült –, és végül úgyis feltehetően együtt fognak indulni az önkormányzati választáson 

– zárta gondolatait az elemző.

Mint ismert, a főpolgármester a héten Taylor Swift amerikai énekesnek írt levelet. Ebben Karácsony Gergely arról tájékoztatta a popdívát, hogy „Budapest egy szuper hely”, ahová el kellene jönnie koncertezni. „Sajnos még jelenleg a koncertnaptárában nincs ott Budapest, de mi minden követ megmozgatunk, hogy eljöjjön a városunkba” – sajnálkozott a főpolgármester.

Borítókép forrása: Karácsony Gergely Facebook-oldala

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.