Jön a vihar, estére ideér a hidegfront

Záporokat, zivatarokat és megerősödő szelet hoz magával.

Magyar Nemzet
Forrás: MET2023. 07. 05. 13:24
Képszöveg Nagykanizsa, 2021. július 31. Villámlások a hosszú expozíciós idővel, számítógépes programmal több felvételből összeállított felvételen Nagykanizsánál 2021. július 31-én. MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az esti órákban egy hidegfront éri el a Kárpát-medencét, záporokat, zivatarokat és megerősödő szelet hoz majd magával – figyelmeztetett közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az előrejelzés szerint szerdán sok napsütésre számíthatunk gomolyfelhő-képződés mellett. Napközben elvétve, késő délutántól pedig főként az északnyugati, nyugati megyékben pattanhat ki zápor, zivatar, amelyeket helyenként felhőszakadás kísérhet.

Átmeneti szélerősödés csak zivatar környezetében valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 jCelsius-fok között alakul.

Éjjel főként az ország nyugati felén, kétharmadán lehet zártabb felhőzet felettünk, itt 

zápor, zivatar előfordulhat, utóbbihoz felhőszakadás társulhat. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20 Celsius-fok között várható. 

 

Milyen idő lesz holnap?

Csütörtökön napközben a többórás napsütés mellett döntően a Dunától keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés. Arrafelé több helyütt, másutt szórványosan számíthatunk záporra, zivatarra.

Az északnyugatira forduló szél megélénkül, amit helyenként erős széllökés kísérhet. Átmeneti szélerősödés zivatarok környékén fordulhat még elő. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 25 és 30 Celsius-fok között valószínű.

 

Kiadták a figyelmeztetést

Szerdán délután a keleti tájakon, esetleg az Északi-középhegységben fordulhat elő zivatartevékenység. Késő délutántól, estétől nyugat felől megnő a zivatarok kialakulásának valószínűsége. Előbb a Nyugat-Dunántúlon, késő este már a középső országrészben is számítani lehet zivatarokra.

Csütörtökön napközben a Dunától keletre több helyen, legnagyobb számban az északkeleti harmadban alakulhatnak ki zivatarok.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az intenzívebb cellákat szerda este, illetve csütörtökön napközben felhőszakadás, 25–35 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék, jégeső és viharos, 70 kilométer körüli óránkénti erősségű széllökés kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki csütörtökre zivatar miatt minden vármegyére, felhőszakadás miatt a Dunától keletre eső területekre.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.