Kánikulával robban be a nyár, 37 fok is lehet + videó

A Kárpát-medence időjárását péntektől már egyre inkább egy anticiklon határozza meg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, MET, OKF2023. 07. 07. 6:56
null
Budapest, 2022. július 20. Járókelõk hûsölnek egy párásítónál a harmadfokú hõségriadó alatt a Néprajzi Múzeumnál 2022. július 20-án. Ezen a napon életbe lépett az országos tisztifõorvos által július 23-án éjfélig elrendelt harmadfokú hõségriasztás. Az elõrejelzés szerint többfelé 35 Celsius-fok feletti, helyenként akár 40 Celsius-fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek és sok helyen még hajnalban is 20 fok felett alakul a hõmérséklet. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nap első felében pénteken még lehetnek felhősebb körzetek, főként keleten és a Dél-Dunántúlon záporesővel, néhány zivatarral. 

Délutánra már napos időre van kilátás kevés felhővel, és a csapadék is megszűnik.

Az északi, északkeleti szél nagy területen megélénkül, helyenként felerősödik. Zivatarok mentén is előfordulhatnak átmenetileg erős széllökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul. Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

 

Kiadták a riasztást

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki felhőszakadások veszélye és zivatarok kialakulása miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken rövid idő alatt akár több mint húsz milliméter eső eshet – hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Délelőttig az északkeleten kialakult zivatarok keleti irányba fokozatosan elhagyják az országot. Ezeket a cellákat intenzív csapadék, átmeneti szélerősödés, esetleg apró szemű jég kísérheti.

Napközben az ország döntő részén már nem várható veszélyes időjárási esemény. A Dél-Dunántúlon, főként Baranya térségében azonban kedvezők lesznek a feltételek zivatarok képződéséhez.

 

Milyen idő lesz hétvégén?

Poly hidegfrontja mögött északias áramlással fokozatosan árasztja el a száraz levegő térségünket. Szombattól már szinte országszerte derült, napos idő várható.

A légkör is jelentősen melegszik, emiatt vasárnaptól legalább néhány napig többfelé kánikulára, helyenként hőségre is számítani kell.

A középtávú előrejelzés szerint szombaton nagyrészt derült, napos idő várható. Csak kevés gomolyfelhő képződhet, csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szél a Tiszántúlon több helyen megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 10–18 fok között, délután 27–32 fok között alakul.

Vasárnap derült vagy gyengén felhős, napos idő lesz csapadék nélkül. A változó irányú szél jobbára gyenge vagy mérsékelt marad. A hőmérséklet hajnalban 12–20 fok között, délután 29–34 fok között valószínű.

Az agrometeorológiai előrejelzésből az is kiderült, hogy hétfőtől az ország nagy részén hőség várható, 

többfelé 33–37 fokos csúcsértékekkel. Magas lesz az UV-sugárzás is.

A jövő hét közepéig a meleg, száraz időben napközben nagyon alacsony lesz a relatív páratartalom.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.