Sebastian Kurz a tusványosi beszédről: Igaza van Orbán Viktornak!

A volt osztrák kancellár elmondta, hogy az idő a magyar álláspontot igazolta a migrációs válság kapcsán is.

Magyar Nemzet
2023. 07. 30. 10:50
KURZ, Sebastian
Bécs, 2021. október 9. Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelenti lemondását a bécsi kancellária hivatalában 2021. október 9-én. A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség három napja házkutatást rendelt el a kancellári hivatalban, a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) központjában és a pénzügyminisztériumban, a kancellárral szemben korrupciós vádak fogalmazódtak meg. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Igen, attól tartok, hogy igaza van a miniszterelnöküknek – fogalmazott Sebastian Kurz volt osztrák kancellár a Kossuth rádiónak adott interjúban arra vonatkozólag, hogy Orbán Viktor idei tusványosi beszédében arról beszélt, hogy két nagyhatalom uralkodhat a jövőben, az USA-nak és Kínának pedig azt kellene elfogadnia, hogy két nap van az égen. Ismert: Kurz is előadója volt Esztergomban az idei MCC Fesztnek, ahol rengetegen voltak rá kíváncsiak, ottani fellépése után nyilatkozott az állami rádiónak. Mint a korábbi politikus jelezte, a Kína és az USA közötti mélyülő szakadék, az ukrajnai háború, mindenképpen megosztja a világot, amiben élünk.

Kurz úgy gondolja, hogy ebben a szituációban Európának meg kell találnia a saját útját, hogy hogyan tudja okosan kezelni a jelenlegi helyzetet. – A legfontosabb, hogy gazdaságilag erősek legyünk, hogy megőrizzük a versenyképességünket, mert ez az alapja a jólétnek és az erőnek Európában. Amerika a leválás stratégiáját követi, és ebben egyetértenek a demokraták és a republikánusok, vagyis az USA és Kína szétválasztásában, és remélem, hogy Európa itt okos önálló álláspontot talál, hiszen Kína az egyik legfontosabb gazdasági partnerünk. Ha a gazdasági kapcsolatok korlátozottabbak lesznek, csökken a kereskedelem, az pedig automatikusan a jólét csökkenéséhez vezet – szögezte le a volt osztrák kancellár.

A migráció kapcsán Sebastian Kurz jelezte, hogy már 2015-ben, a migrációs válság kezdetén egyértelműen azt az álláspontot képviselte, hogy a menekültek korlátlan befogadása nem működhet. 

– Akkoriban nagyon szorosan együttműködtem Szijjártó Péterrel, de komoly kritikát kaptam, rasszistának, szélsőjobboldalinak állítottak be. Az idő minket igazolt, vagyis igazunk volt, és mások véleménye is változott a kérdésben 

– húzta alá.

Kurz szerint egyre több európai politikus érti meg, hogy a korlátlan migráció nem működik, hogy az államoknak maguknak kell eldönteniük, hogy kit fogadnak be, és nem az embercsempészeknek. Mint mondta, még mindig sok a tennivaló sajnos, mert a külső határokat sok helyen még mindig nem védik eléggé, még mindig túl sok az illegális migráció, és még mindig nincs összességében igazán jól működő rendszer Európában.

A 2024-es európai parlamenti választásról szólva Kurz nagyon fontosnak nevezte, hogy a polgári oldal megerősödjön egy bizonyos baloldali irányzattal szemben, ami biztosan nem tesz jót Európa fejlődésének. A régió jövőjére vonatkozólag az a benyomása, hogy alapvetően jó együttműködés van Ausztria és Magyarország között, jók az alapok, sok gazdasági kapcsolat van, és hagyományosan jók az emberi kapcsolatok, és ez biztató a jövőre nézve is.

Borítókép: Sebastian Kurz volt osztrák kancellár (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.