Selmeczi Gabriella: Durva provokáció a bírósági ítélet, amely szerint transzneműeknek is jár a Nők 40

A képviselő kiemelte: annak idején a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezéséért vezették be a Nők 40-et.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 16. 14:48
null
Borítókép: Selmeczi Gabriella (Fotó: MTI/Soós Lajos)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Durva provokációnak nevezte Selmeczi Gabriella, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a Veszprémi Törvényszék napokban hozott ítéletét, amely szerint transzneműeknek is jár a nők számára a 40 év munka utáni kedvezményes nyugdíj, a Nők 40.

A fideszes országgyűlési képviselő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában azt mondta: 

annak idején a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezéséért vezették be a Nők 40-et. Emlékeztetett arra, hogy ezt a javaslatot Orbán Viktor miniszterelnök terjesztette a Fidesz–KDNP frakciószövetség elé, amely ezt támogatta.

Hozzátette: az alaptörvényből egyértelműen le lehet vezetni, hogy Magyarországon nincs „társadalmi nem” a jog szerint, „biológiai nem” van. Ez azt jelenti, hogy amilyen neműnek születik az ember, férfinak vagy nőnek, ez a személyes adat kerül be az anyakönyvi kivonatba és ennek alapján kell értelmezni a jogszabályokat − magyarázta. Ezért is felháborító a bírósági ítélet, ez a hozzáállás − jegyezte meg.

Úgy folytatta: az Európai Bizottság szóvivője által a héten kiadott közlemény tartalmazza, hogy bár a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy törvényeik megfeleljenek például az Emberi Jogok Európai Egyezményében szereplő kötelezettségeiknek, de a nemek jogi elismerésének feltételei és eljárásai kívül esnek az Európai Unió jogkörén. 

Tényszerűen nem igaz − jelentette ki −, amit a liberális oldalról, baloldalról mondanak, azaz, hogy itt valamilyen emberi jogot, európai uniós jogot sértünk.

Ezt a bizottság szóvivője is megerősítette azzal, hogy a nemek jogi elismerése kívül esik az Európai Unió jogkörén, azaz nemzeti hatáskörbe tartozik − tette hozzá. Magyarországon pedig, a Fidesz–KDNP, Orbán Viktor kormánya, a parlament is döntött ebben a kérdésben − jegyezte meg.

Selmeczi Gabriella azt mondta: Magyarországon demokrácia van, ha folytatni akarják az ügyet, megtehetik. Beszámolt arról: sokan felhívták az üggyel kapcsolatban, szóvá téve, ha valaki férfiként született, úgy élte az életét, és néhány évvel ezelőtt nővé operáltatta át magát, milyen alapon kéri a Nők 40 kedvezményes, de teljes értékű nyugdíjat. A fideszes politikus azt mondta, nincs sem erkölcsi, sem jogi alapja ezt kérni. 

 

Borítókép: Selmeczi Gabriella (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.