Szijjártó Péter: Az olimpiának béketeremtő küldetése van

Az olimpiának nem a politikáról, hanem a sportról és a sportolókról kell szólnia, az olimpiának igazi béketeremtő küldetése van – írta a külgazdasági és külügyminiszter.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 25. 12:03
Szijjártó Péter
Fotó: MARTON_KIRALY Forrás: Szijjártó Péter/ Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter Fukuokából közölte,

Ng Ser Mianggal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első alelnökével arról beszéltünk, hogy milyen jó lenne, hogyha a sport a béke eszköze lenne, és hogyha a sportot és a geopolitikát élesen el lehetne választani egymástól.

Hozzátette, egy teljes részvétellel megtartott olimpia nagy segítséget jelenthetne a háborús konfliktusok, így az Ukrajnában zajló háború békés rendezésében is. Arról nem is beszélve, hogy egy olimpiai bojkott vesztesei azok a sportolók, akik egész életük során kőkeményen edzenek és készülnek, és semmi közük politikai döntésekhez – írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon.

Az olimpiának nem a politikáról, hanem a sportról és a sportolókról kell szólnia, az olimpiának igazi béketeremtő küldetése van 

– fogalmazott Szijjártó Péter.

A miniszter bejegyzésében felidézte: mi, magyarok különösen érzékenyek vagyunk erre a kérdésre, hiszen több mint 100 magyar sportolótól vették el életük esélyét az 1984-es Los Angeles-i olimpia kommunista bojkottjával. Közülük sokaknak végül soha nem adatott meg az olimpiai szereplés lehetősége.

„Mi, magyarok nemcsak beszélünk a sport béketeremtő erejéről, hanem teszünk is érte, ennek jegyében biztosítottuk a lehetőséget az ukrán női kézilabda-válogatottnak, hogy a világbajnoki selejtezőjét, valamint a belarusz futballválogatottnak, hogy az Európa-bajnoki selejtezőjét Magyarországon játszhassa le. És továbbra is készen állunk arra, hogy helyszínt biztosítsunk azon sporteseményeknek, amelyeket a háború miatt eredeti helyszíneiken nem lehet megrendezni.”

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Szijjártó Péter/Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.