Szijjártó Péter beszédet mondott Fukuokában, Budapestre költözik a vizes sportok központja

Magyar idő szerint kedd hajnalban tartották Fukuokában a vizes sportok világszövetsége, a World Aquatics kongresszusát a japán városban zajló világbajnoksággal egybekötve. A szervezet megszavazta, hogy a világszövetség Budapestre költözik, s bemutatták az új központ látványterveit is. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mondott a kongresszuson, s a magyar vizes sportok eredményeit emelte ki.

Szalay Attila (Fukuoka)
2023. 07. 25. 6:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A World Aquatics vezető testülete, a Bürö javaslatára három nem szavazat ellenében mindenki igennel voksolt arra, hogy a szervezet központja Budapestre költözzön Lausanne-ból. A kongresszus elején további nyolc évre megválasztott Husszein al-Musszalam elnök elmondta, hogy nem köszönnek el teljesen a svájci várostól sem, amely 1986 óta otthona a szövetségnek, az alapítványnak továbbra is ott lesz a székhelye.

– Hálás vagyok a magyar kormánynak és a vizes sportok vezetőinek, hogy lehetőséget adnak és megértenek minket. Tudom, hogy segíteni fognak a világ bármely sportolójának, akik elmennek az új központba, ahol nem az elnöki irodát, hanem vizet, tökéletes edzőhelyszíneket fognak találni – fogalmazott a sportvezető.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte Magyarországot az eseményen, aki egy elismerést is átvehetett a szövetség elnökétől, majd aláírták az új központról szóló szerződést. A beszéde elején megköszönte a meghívást a kongresszusra, melyet rendkívül megtisztelőnek tart, majd arról beszélt, hogy nehéz időket élünk, nagy változások formálják a mindennapjainkat, amire példaként említette, hogy Magyarország 2017-ben és 2022-ben is beugróként rendezte meg a vizes vb-t.

– Büszkék vagyunk rá, hogy 2027-ben újra megrendezhetjük a vizes vb-t, így triplázunk tíz év alatt – fogalmazott Szijjártó, aki emlékeztetett, hogy Magyarország a nemzetközi szövetség nyolc alapító nemzetének egyike, és a top 10-ben vagyunk a vizes világbajnokságok összesített éremtáblázatán.

– Ez a sikersorozat folytatódik, mi az úszók nemzete vagyunk, s ugyanígy a vízilabdázóké is – jegyezte meg Szijjártó, aki reményét fejezte ki vízilabdázóink fukuokai sikerére, s külön kiemelte a kilencedik vb-jén résztvevő, s ezzel új magyar rekorder úszót, Jakabos Zsuzsannát.

– Készen állunk a tárgyalásokra a szükséges létesítményekről – jelentette ki Szijjártó. – Új dimenziót kínálunk, nemzetközi környezetben várjuk önöket. A 2027-es magyarországi vb jó apropó lesz, hogy mindannyian ellátogassanak hozzánk megnézni az új központot.

A kongresszus előtt Husszein al-Musszalam elnök beszélt az orosz sportolók lehetséges visszatéréséről, továbbra is zajlanak az egyeztetések és még ebben az évben döntés születik a kérdésben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.