Több mint húsz embert kellett kimenteni a Balatonból a hétvégén

Sok volt a dolga a vízirendőröknek a hétvégén, ugyanis a viharos időjárás miatt több fürdőző is veszélyesbe került a Balatonban. A hatóságok felhívták a figyelmet néhány olyan fontos tudnivalóra, amelyek betartásával sok probléma megelőzhető.

Magyar Nemzet
Forrás: police.hu2023. 07. 31. 12:14
vízirendőrök Fotó: police.hu Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz esetben huszonkét embert kellett kimenteni a Balatonból a hétvégén. Az időnként viharossá fokozódó szélben elsodródott SUP-osokat, vízibicikliseket és kajakosokat, homokpadra futott vitorlás utasait, valamint több úszót is kimentettek szorult helyzetükből – adta hírül a Police.hu.

Az elmúlt időszakban tapasztalható viharos, változékony időjárásban különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen nagyon gyorsan kialakulhat egy veszélyhelyzet – hívta fel a figyelmet a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Fontos tudni, hogy elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként negyvenötöt villan, ebben az esetben csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított ötszáz méteren belül szabad tartózkodni, ahogy úszni is. 

Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként kilencvenszer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tanácsai:

  • Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, esetleg csak a parti sávban hűsítse magát!
  • Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!
  • Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek a használatával még csak most ismerkednek!
  • Kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdőeszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vagyunk a vízmélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással van a szervezetre!
  • Amennyiben nem biztosak saját úszni tudásukban és vízijárművekkel vízre mennek, mindenképpen használjanak mentőmellényt!
  • Lehetőleg kerüljék az extrém melegben a hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) való nyílt vízen tartózkodást!
  • Ne fogyasszanak alkoholt azért, hogy fizikailag képesek legyenek egy-egy vészhelyzet kezelésére!
  • Távol a parttól kerüljék az egyedül való úszást, fürdőeszköz-használatot!

Amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerül, tegyen bejelentést a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ingyenesen hívható 1817(1)-es segélyhívó telefonszámán!

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.