A vakáció alatt is oktatnak a CEU-n, az ügyvédeknek kreditpont is jár a képzésért

A Közép-Európai Egyetem szereti újra és újra felhívni magára a figyelmet.

Magyar Nemzet
2023. 07. 18. 11:11
null
Budapest, 2017. augusztus 14. A Közép-európai Egyetem - angol nevén Central European University (CEU) - épülete Budapesten, az V. kerületi Nádor utcában. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Balaton József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Közép-Európai Egyetem újra és újra szereti felhívni magára a figyelmet, annak ellenére, hogy hivatalosan elköltözött Budapestről, valójában továbbra is jelen van – írja a legújabb cikkében Tűzfalcsoport

A portál cikkében azt írják, hogy az egyik utóbbi szeminárium, amely „Hagyják békén a gyerekeinket – Gyermekvédelem, szexuális nevelés, LMBT+ jogok és genderellenes politika Magyarországon” címet viselte, nem kis felháborodást okozott, hiszen a szervezők olyan megállapításokat tettek, mint 

  • Magyarországon a 2010-ben kezdődött autokratizálódási folyamatot a genderellenes retorika, valamint genderellenes politikai és jogalkotási intézkedések végrehajtása kísérte.
  • 2019-ben az LMBT+ emberek és az érdekvédelmi szervezetek a kormányzati propaganda célpontjává váltak, amely az LMBT+ embereket ellenségként jelölte ki, akiktől a gyermekeket meg kell védeni.
  • A szeminárium az autokratizálódás és a szélsőjobboldali populizmus, a genderellenes mozgalmak, a gyermekkori szexualitás és az oktatáspolitika metszéspontjait igyekszik feltárni azzal a céllal, hogy feltérképezze, hogyan alkalmazza a genderellenes politikát egy egyre tekintélyelvűbb politikai vezetés a gyermekek és fiatalok szexualitásának ellenőrzésére és szabályozására tett kísérletében Magyarországon.

Szintén figyelmet megragadó lehet a 2023. július 5–14. között megrendezett Polgári szerepvállalás: a diák mint állampolgár című képzés. Érdekes, hogy pont diákoknak, miközben hónapok óta a diáktüntetésekkel akarnak kormányt buktatni/gyengíteni – sikertelenül. A rendezvény szervezését pénzügyileg támogatja az Open Society University Network (Nyílt Társadalom Egyetemi Hálózat, OSUN) is. 

A nyári szabadegyetem ezen programján való részvétel nem olcsó, noha egyeseknek – például az OSUN hálózathoz tartozó intézmények diákjainak vagy Ukrajnából jelentkezőknek – biztosítottak lehetőséget ösztöndíjas helyre – írja a Tűzfalcsoport. 

Aki fizetett, annak a kurzus 550 euróba került. A szállás minimum 22 euró/fő/éj áron volt elérhető, ami nyolc napnál tehát legalább 176 eurót jelent. Ehhez a felhívás szerint a résztvevőknek még hozzá kell számolniuk erre a bő egy hétre 300-350 euró költőpénzt. 

Összegezve, a kurzuson résztvevőknek legalább 1026 euróba, azaz 383 724 forintba került fejenként a programon való részvétel.

És hogy mit kaptak ezért cserébe? Íme, néhány cím a kurzus programjából:

• Mi az állampolgári szerepvállalás, és mi az egyén szerepe a cselekvésben?

• Állampolgárság és állampolgári attitűdök

• Hogyan lehet etikusan kidolgozni egy polgári szerepvállalási projektet? Hogyan néz ki a vezetés a 21. században?

• Történetmesélés és polgári szerepvállalás projektek

• Mi a hatalom? Mit teszel, ha a politika és/vagy a kormányzás nem elég?

• Hogyan befolyásolják a kormányok a polgári szerepvállalást? Hogyan működik a polgári szerepvállalás az autoriter és a demokratikus társadalmakban?

Talán ez utóbbi a leglényegesebb magyar szempontból. 

A kudarcba fulladó erőszakos tüntetések kapcsán a Tűzfalcsoport rámutatott arra, hogy kik állnak az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány mögött. Magát az alapítványt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) alapította 2021. márciusában. A vezetők között Ámon Ada és Tóka Gábor nevére bukkant a Tűzfalcsoport. 

Ámon Ada és Tóka Gábor (Fotó: Tűzfalcsoport)

Mindketten régi baloldaliak, Ámon Ada pillanatnyilag Karácsony Gergely főtanácsadója, klíma- és energiapolitikai kérdésekben fejti ki aktívan véleményét. 2008-ban alapítótagja volt az LMP-nek, melyből 2012-ben kilépett. A 2018-as választásokon az MSZP–PM listáján a Párbeszéd Magyarországért által jelölt Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt árnyékkormányának zöldminisztere. A 2019-es önkormányzati választásokon Karácsony Gergely budapesti főpolgármester-jelölt kampánystábjának tanácsadója volt.

Tóka Gábor pedig a CEU egyik kutatója, a 444-en rendszeresen publikál, főleg közvéleménykutatásokról fejti ki az álláspontját.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.