időjárás 27°C Mihály 2023. szeptember 29.
logo

Brüsszelből érkező milliárdokból terjeszthet gendertanokat a CEU

Magyar Nemzet
Forrás: Tűzfalcsoport
2023.02.24. 12:11 2023.02.24. 13:41
Brüsszelből érkező milliárdokból terjeszthet gendertanokat a CEU

A Magyarországnak szánt brüsszeli pénzek közötti vitában eddig nem sokat vagy egyáltalán nem beszélt, írt a média arról, hogy az európai uniós támogatások egyik legnagyobb haszonélvezője a Soros György által alapított Közép-európai Egyetem, a CEU. Az alábbi elemzésben látható, hogy miképp fölözi le Soros egyeteme a magyar felsőoktatásra, kutatásra és innovációra szánt uniós forrásokat. Milyen „kutatásokat” végeznek milliárdos tételekért Brüsszelnek – írja a Tűzfalcsoport.

Az Erasmus mellett van az uniónak egy másik nagy horderejű projektje, az úgynevezett Horizont Európa, amely az Európai Unió innovációs és kutatási programja – írja a Tűzfalcsoport.

Eddig kevés szó esett erről a programról, pedig ez az unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikájának a legmeghatározóbb eleme. 2014–2020 között minden eddiginél nagyobb, közel 79 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodhatott. A program a kontinens globális versenyképességének növelését célzó Európa 2020 stratégia Innovatív unió elnevezésű kiemelt kezdeményezésének egyik alappillére. A most futó költségvetési ciklusban harminc százalékkal megemelték a költségvetését, amely így 95 milliárd euróra emelkedett. 

Hogy ez mekkora összeg? Magyarország GDP-je 2021-ben 153 milliárd euró volt. Tehát aki hozzáfér ezekhez a támogatásokhoz, az hatalmas pénzösszeggel gazdálkodhat.

Természetesen ezekre a pénzekre egyetemek, kutatóintézetek, inkubátorházak, alapítványok pályázhatnak. A Horizont 2020 program kiválósági alapon, nemzetközi versenyben, közvetlenül Brüsszelből elnyerhető pályázati forrásokat jelent. A pályázatok brüsszeli elbírálásánál döntő szempont a kiválóság, a magas szakmai szintű és jól menedzselt konzorcium, illetve az uniós szinten is mérhető hatás.

Maga a program a leírása alapján elviekben egy olyan pályázati lehetőségről van szó, amely ténylegesen javítani akarja az unió versenyképességét, tudásbázisát.

A brüsszeli döntéshozók szerint a program kiemelt célja, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket biztosító innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek.

Ezzel szemben más rajzolódik ki. A 2014–2020-as Horizont programban Magyarországra érkező EU-s kutatási pénzek nagy része a Soros-féle CEU-nak ment, és a fenti kutatási kiírásoknak alig-alig megfelelő tanulmányok garmadái találhatók benne.

A támogatottak listája

  • 2014 és 2020 között 22 millió eurót – messze a legtöbbet – a Közép-Európai Egyetem (a CEU) kapta.
  • Ezt követi a valóban szakmai kutatásokkal foglalkozó Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, amely már csak 18 millió eurót kapott.
  • Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatban működő Kísérleti Orvostudományi Intézethez már csak 17 millió euró jutott, míg a Semmelweis Egyetem csak hatmillió eurót kapott.

Forrás: Tűzfalcsoport

Pedig mondani sem kell, a CEU-n kívül mindhárom másik intézet vagy komoly orvostudományi, vagy technológiai kutatásokkal foglalkozik, amelyek sokkal inkább előreviszik az Európai Uniót a versenyképességben, az innováció területén, mint a Soroshoz köthető egyetem.

A CEU-n milliárdos brüsszeli támogatásért többek között az alábbiakat kutatták:

A projektleírásból az derül ki, hogy ez a CEU-nak egy már folyamatban lévő kutatása, a már meglévő szakirodalmat dolgozza fel, és többek között olyanokra vállalkoznak, hogy workshopokat fejlesztenek ki, majd digitális fórumokat szerveznek számos érintett részvételével, és még egy a polarizáció megállítására és az ellenálló képesség kiépítésére irányuló, művészeti alapú közösségi beavatkozásokat is bemutatnak.

  • Miképp lehet előmozdítani az egyenlőséget a kutatásban és a tudományos életben. Ezt a kutatást a Gender Tanszék vitte, és a sztálini ötéves tervekre hajazó szóhasználattal operálnak már a projektleírásban is, amelyben kijelentik, hogy a fő céljuk a teljes értékű nemek közötti egyenlőségi terv (GEP) megvalósítása. Az sajnos nem derül ki, hogy pontosan mit is jelent a „nemek közti egyenlőségi terv”, de a Gender Tanszék másik kutatásra is kapott támogatást.
  • Található olyan kutatás is, amelyet a CEU Demokrácia Intézete, a Politikatudományi Tanszék készített az EU-s pénzért. Itt konkrétan azt vizsgálják, hogy milyenek is az „újautoritarizmusok” Európában, és mi ezekre a liberális demokratikus válasz. Ennek a projektnek van két olyan kutatója is, Egyedi Zsolt és a CEU volt rektora, Michael Ignatieff, aki már többször kritizálta a kormányt.

A fenti esetekből is jól látszik, hogy Soros nemcsak Amerikában, de Brüsszelben is nagy beágyazottsággal bírhat. Egy egész uniós programot állított a saját egyeteme szolgálatába, ahol aztán a valósággal köszönő viszonyban sem lévő kutatásokra folynak el milliárdok – írja a Tűzfalcsoport.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Róka László)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.