Beismeri ismét? Hat évre ítélhetik Márki-Zay Péter roma támogatóját

Hat év szabadságvesztést kínál a vádat képviselő ügyész pénteken a Budai Központi Kerületi Bíróságon Agócs Jánosnak, az Országos Roma Önkormányzat elnökének, ha teljes körű beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. Agócs a vád szerint harmincmillió forintért árulta az elnöki beosztását, és a nyomozóknak már be is ismerte mindezt.

2023. 08. 24. 18:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előkészítő üléssel kezdődik meg pénteken Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökének büntetőpere a Budai Központi Kerületi Bíróságon. A tárgyalási jegyzék szerint Agócs az ORÖ képviselő-testületének elnökeként két képviselőtársának is felajánlotta, hogy harmincmillió forint ellenében lemond az önkormányzatban betöltött elnöki tisztségéről, és közbenjár a korrupciós pénzt kifizető képviselő elnökké választása érdekében. Az ügyészség a terheltet vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja.

A vádiratban az ügyészség hat év börtön, hat év közügyektől eltiltás, valamint kétmillió forint pénzbüntetés kiszabását kéri Agócsra. 

 

Agócs Jánost megbilincselték, miután tetten érték. Forrás: Ügyészség

Az elnök a nyomozás során részletes beismerő vallomást tett, így ha az előkészítő ülésen fenntartja ezt, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, a törvényszék holnap már ítéletet is hozhat.

Agócs Jánost 2022. augusztus végén vették őrizetbe, majd helyezték letartóztatásba. Az ORÖ elnökét tetten érték a nyomozó ügyészek, több millió forint készpénzt találtak nála egy kék irattartóban, ami egy harmincmillió forintos vesztegetés előlege volt.

Az ügyészség lefoglalta a 18 millió forintnyi készpénzt. A nyomozók Agócsot egy kecskeméti csárda parkolójában érték tetten, miután a vesztegetési pénzt átadó ifjabb Farkas László, aki az ORÖ egyik elnökhelyettese, egyben Tiszabura polgármestere, feljelentést tett.

A tettenérés során 18 millió forintot találtak Agócsnál. Forrás: Ügyészség

Mint kiderült, Farkas nem a saját pénzével követte el a hivatali vesztegetést, ugyanis később azt mondta: „Nem az én pénzem volt, ha az enyém lett volna, akkor már nem lennék szabadlábon.” Vélhetően a nyomozó ügyészek biztosították a megvesztegetéshez szükséges előleget Farkasnak.

A vád szerint az Országos Roma Önkormányzat elnöke 2022 nyarán azzal keresett meg több kisebbségi önkormányzati képviselőt, hogy harmincmillió forint ellenében átadja részükre az ORÖ elnöki tisztségét. Az ajánlat lényege az volt, hogy 18 millió forint járt volna az elnöknek a lemondáskor, míg a fennmaradó 12 millió forintot 2022 decemberéig kellett volna átadni. Az elnök vállalta, hogy amint lemond az ORÖ elnöki tisztségéről, helyettesítésével a pénzt átadót bízza meg, és közreműködik az illető elnökké választásában.

Agócs egyértelműen a baloldal embere, 2022. január elején, a tavalyi országgyűlési választás kampányában több roma politikussal együtt Márki-Zay Péterrel pózolt. A baloldal közös miniszterelnök-jelöltje a „Közös harcunkhoz megfelelő képviselet is szükséges roma testvéreimmel” szöveggel osztotta meg a fotót a közösségi oldalán.

Agócs János volt az is, aki az ország­gyűlési választások kampányidőszakában arról beszélt, lehallgatják őt és munkatársait, amiért az ORÖ feljelentést tesz. Úgy tudjuk, ez végül nem történt meg. Ugyancsak ő volt az, aki Sztojka Attila kormánybiztost vádolta meg zsarolással, mint kiderült, alaptalanul.

A Belügyminisztérium időközben 540 milliós követeléssel élt az ORÖ ellen a 2016-os, el nem számolt állami támogatás miatt. A bíróság ezt a követelést már megítélte, ám az ORÖ fellebbezett. Ugyanakkor a tárca további összesen 540 millió forintot követel a 2017-e, 2018-as és 2019-es, szintén el nem számolt állami támogatások miatt.

Borítókép: Márki-Zay Péter az őt támogató romák társaságában; a jobb szélen Agócs János (Forrás: Facebook/Márki-Zay Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.