Saját elnöki posztját árulta harmincmillió forintért Agócs János

Elképesztő botrány robbant ki az Országos Roma Önkormányzatban. Nyomozó ügyészek vették őrizetbe Agócs János elnököt. A baloldali Márki-Zay Pétert látványosan támogató funkcionáriust megalapozottan gyanúsítanak azzal, hogy saját elnöki posztját harmincmillió forintért árulta.

2022. 09. 01. 10:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási korrupciós botrány robbant ki az Országos Roma Önkormányzatnál (ORÖ), miután nyomozó ügyészek elfogták Agócs János elnököt. Kiderült: a megalapozott gyanú szerint saját vezetői tisztségét árulta harmincmillió forintért.

 A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint pénteken az illetékes nyomozási bíró dönt a korrupcióba keveredett roma vezető letartóztatásáról.

Mint arról tegnap beszámoltunk, a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsította meg az ORÖ elnökét. A nyomozó ügyészek ma már részleteket is elárulhattak a botrányos ügyről.

A megalapozott gyanú szerint az Országos Roma Önkormányzat elnöke 2022 nyarán azzal keresett meg több kisebbségi önkormányzati képviselőt, hogy harmincmillió forint ellenében átadja részükre az ORÖ elnöki tisztségét.

 Az ajánlat lényege szerint az összeget oly módon kellett volna megfizetni, hogy 18 millió forint járt volna a lemondáskor, míg a fennmaradó 12 millió forintot 2022 decemberéig kellett volna átadni.

Az elnök vállalta, hogy a pénz ellenében lemond az ORÖ elnöki tisztségéről, helyettesítésével a pénzt átadót bízza meg és közreműködik az illető elnökké választásában.

A nyomozó ügyészség a tegnapi elfogást követően elrendelte a kisebbségi önkormányzati vezető őrizetét, majd gyanúsítottként hallgatta ki és indítványozza letartóztatásának elrendelését. A kényszerintézkedés tárgyában a bíróság holnap dönt.

 A gyanúsított nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését és panasszal élt az őrizetbe vétele és a gyanúsítás közlése ellen.

A minősített korrupciós bűncselekmény büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

Agócs János volt az, aki az országgyűlési választások kampányidőszakában arról beszélt, lehallgatják őt és munkatársait, amiért az ORÖ feljelentést tesz. Ugyancsak ő volt az, aki Sztojka Attila kormánybiztost vádolta meg zsarolással.

Agócs egyértelműen a baloldal embere, 2022. január elején több roma politikussal együtt Márki-Zay Péterrel pózolt. A baloldali miniszterelnök-jelölt a „közös harcunkhoz megfelelő képviselet is szükséges roma testvéreimmel” szöveggel osztotta meg a fotót közösségi oldalán.

Borítókép: Márki-Zay Péterrel közösen pózoló roma vezetők között Agócs János a képen jobbra az első (Forrás: Márki-Zay Péter Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.