Ez a legjobb védekezés a hőség ellen a városokban + videó

A városi erdők csökkentik a klímaváltozás hatásait, élhető környezetet teremtenek a nyári forróságban is – jelentette ki Nagy István agárminiszter a közösségi oldalán közzétett videójában.

Magyar Nemzet
Forrás: AM, Délmagyarország2023. 08. 26. 11:18
erdő, fa, Pilisi parkerdő Fotó: Pelsoczy Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban az erdők azok, amelyek elsősorban felelnek a széndioxid-megkötéséért, a jó levegőért és hatékonyan segítik az átlaghőmérséklet csökkenését. A forró nyári hónapokban különösen a városi területeken nagy a szerepük, hiszen a beépítettség miatt itt hatványozottan érvényesülnek a klímaváltozás negatív időjárási következményei – mutatott rá Nagy István.

A miniszter kifejtette: az agrártárca ezért minden eszközzel segíti új erdők és fás területek létrehozását és a meglévő városi erdők fenntartását. Ezt szolgálják az elmúlt időszak olyan sikeres 

kormányzati kezdeményezései, mint az Országfásítási vagy a településfásítási program. 

Emellett az állam egymillió hektár élő erdőterület fenntartásáról gondoskodik, a jogszabályok segítségével pedig a magántulajdonú erdőkben is segíti a klímavédelmi hatások érvényesülését. Mindezek hozzájárulnak a városok élhetőségéhez, különösen a fővárosban és közvetlen környezetében.

Nagy István (Fotó: Pelsőczy Csaba)

A miniszter kitért arra is, hogy a fővárosi erdőterületek több mint fél évszázada a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésébe tartoznak. 

Budapesten és az agglomerációban mintegy 65 ezer hektárnyi állami erdő szolgálja közvetlenül a lakosság jólétét, 

így magában a fővárosban a zöldterületek gerincét is maguk az erdők jelentik.

Nagy István emlékeztetett: az idén fennállásának 150. évfordulóját ünneplő fővárosban új ökológiai és gazdasági kihívásokkal kell szembenézni az erdők fenntartása során. Ennek kezelésére indította el a Pilis Parkerdő a Városierdő-fejlesztési programot. A hosszú távú stratégia legfontosabb célja az állami társaság által gondozott budapesti és agglomerációs erdők ökológiai értékének növelése, valamint klímavédelmi és rekreációs funkcióinak a megerősítése. Mindez pedig a kormányzat az irányú eltökéltségét mutatja, miszerint elkötelezett a magyar erdők és természeti értékek védelme, gyarapítása és fenntartható használata mellett – fejtette ki az agrárminiszter.

 

Faültetési program Nagymágocson

Száz parkfa ültetésére kapott támogatást a Belügyminisztériumtól Nagymágocs – jelentette be Szebellédi Endre polgármester.

A hosszan tartó szárazság és a hőség miatt az utóbbi időben több fát kellett kivágni közterületen, mint amennyit ültettek. A klímaváltozás miatt azonban a visszapótlás mellett a zöld, fás területeket is szeretnék bővíteni a nagyközségben.

Az idei lombhullatás után veheti kezdetét a munka. Parkfák kerülnek az iskola, az óvoda, a bölcsődék udvarára, a játszóterekre, a Petőfi parkba és egyéb közterekre. A faültetési akciókat ősszel hirdetik meg – írja a Délmagyarország.

Borítókép: Városi erdő (Fotó: Pelsőczy Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.