Hatalmas torlódás a Szigeten – Karácsonyék miatt maradt el a K-híd felújítása

Kiderült, miért alakult ki brutális torlódás a Sziget fő bejáratát jelentő K-hídnál. Karácsonyék évek óta tudnak a problémáról, mégsem tettek semmit.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Metropol, Mandiner2023. 08. 13. 17:04
Budapest, 2023. augusztus 10. A 29. Sziget fesztiválra tartó fiatalok érkeznek a K-hídon az óbudai Hajógyári-szigetre 2023. augusztus 10-én. Az idei fesztivált augusztus 10. és 15. között rendezik meg, amelyen több mint ötven programhelyszín lesz, 62 ország mûvészei lépnek fel különbözõ mûfajokban és csaknem kétszáz magyar résztvevõ lesz. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leszűkítették a Sziget fő bejáratát jelentő K-hidat annak borzalmas állapota miatt, ezért hatalmas torlódás alakult ki szombat éjszaka.

A kormány már évekkel ezelőtt szerette volna kicserélni az elrozsdásodott, kiöregedett hídszerkezetet, minden meg is volt hozzá, de a baloldali városvezetés ezt elutasította.

Most akár másfél órát is várhatott a kijutásra, aki haza akart menni a Szigetről.

Már a tartószerkezetet is elrozsdásodott. Fotó: Metropol/NZ

 

Több mint egy órát is várni kellett a kijutásra

A Metropol olvasói és kollégái is több mint egy órát álltak a Sziget Fesztivál fő átjárását biztosító K-híd előtt, mire át tudtak jutni a korábban vasúti hídnak épült, de mára teljesen lepusztult szerkezeten. Ivettől megtudták, mi okozta a fennakadást:

A péntek esti Imagine Dragons-koncert után körülbelül másfél órába telt kijutni a Szigetről. Hatalmas volt a tömeg, és lépésben haladtunk kifelé. Először nem is értettük, hogy mi ennek az oka, hiszen a korábbi években erre nem volt példa. A híd előtt közvetlenül jöttünk rá, mi okozta a »dugót«: a K-hidat belülről elkordonozták, nagyjából három egyemberes résen lehetett átmenni a város felé.

A biztonsági őrök a kérdésükre elmondták: biztonsági okokból, a túlterhelés megakadályozása miatt vezették be ezt a fajta korlátozást. Nagyon helyesen egyébként: első a biztonság.

A rozsdahídra ráférne a felújítás. Fotó: Metropol/NZ

 

Évek óta tudnak a problémáról Karácsonyék

Az óbudai K-híd állapota egyre romlik, és aggodalomra ad okot, meddig üzemeltethető biztonságosan. Bár a jelenlegi állapota egyre aggasztóbb, a fővárosi önkormányzat azt állítja, hogy a híd nincs rossz állapotban. Ennek ellentmond, hogy tegnap

a BKK mégis döntött a híd forgalmának szűkítéséről a Közúttal és a fővárosi önkormányzattal való egyeztetés után. 

Tavaly még azt mondták, hogy a Budapest Közút mérnökei szerint a híd teherbírása megfelelő, és hangsúlyozták, hogy a látható felületi problémák nem veszélyeztetik a szerkezet integritását. Úgy tűnik, azóta megváltozott a véleményük. A helyiek, beleértve Óbuda korábbi polgármesterét, Bús Balázst, régóta szorgalmazzák a híd felújítását.

 

Megvolt minden, pénz, paripa, fegyver

Valójában 2021-ben lehetőség nyílt a K-híd lecserélésére, amikor a Budapest Fejlesztési Központ javaslata alapján a lebontott, de jó állapotú Déli vasúti híd darabjaiból egy új hidat állítottak volna az öreg K (és a H) -híd helyére. A kormány ajánlatát azonban a híd újjáépítésének támogatására pénzzel és erőforrásokkal, elutasította a III. kerület baloldali vezetése.

Ezen fejlemények fényében Bús Balázs kiemelte, hogy a helyzet sürgős cselekvést követel a város vezetésétől. Hangsúlyozta, hogy a Sziget Fesztivál szervezőivel kötött tízéves megállapodás keretében évente mintegy 150 millió forint pluszforrást kapnak, amiből finanszírozható lenne a híd felújítása.

Az elbontott déli vasúti híd egy darabját felhasználhatták volna a K-híd felújításához. Forrás: Facebook

 

Meddig kell még várni?

Hiába volt lehetőség a cserére, hiába vannak százmilliós pluszbevételek a fesztiválból, sem Karácsony Gergely, sem Óbuda baloldali vezetése nem tesz semmit.

Ne felejtsük el, hogy a Szigetre látogatók mindössze egy hétig használják csak ezt a hidat, de az itt élők egész évben biztonságosan szeretnének átmenni a Hajógyári-szigetre – hangsúlyozták a Metropol cikkében.

 

Kérték a H-híd használatát

A Mandiner információi szerint a Sziget szervezői levélben fordultak Demeter Szilárdhoz a K-híd egyre romló állapota miatt. Jelezték, hogy noha nem az ő feladatuk, önköltségen javításokat végeztek az átkelőn.

Megemlítették azt a 2019-es esetet, amikor a hídra vonuló tömeg miatt az építmény imbolyogni kezdett, és ez pánikhangulatot okozott. Szerintük akkor a biztonsági szolgálat gátolta meg a komolyabb balesetet, illetve az, hogy 

a H-híd irányába terelték az emberek egy részét.

Miután néhány napja az Imagine Dragons koncertje után hasonló helyzet alakult ki, azt kérték a szervezők, hogy a H-hidat ilyen esetben gyalogos forgalomra is használhassák.

Demeter Szilárd válaszában megerősítette:

A jelenleg érvényes szerződésünk alapján amennyiben vis maior helyzet alakulna ki a fesztiválon, úgy a hivatásos rendőri, valamint a rendezvény biztosításában résztvevő egyéb szervekkel szoros együttműködésben a „H”-hidat gyalogos közlekedésre is használhatják, ezt ma írásban ismét megerősítettük.

Borítókép: A 29. Sziget Fesztiválra tartó fiatalok érkeznek a K-hídon az óbudai Hajógyári-szigetre 2023. augusztus 10-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.