Karácsony továbbra is csak politikai eszközt lát a sebességmérőkben

A főpolgármester több tucatnyi sebességmérő telepítésében látja a megoldást Budapest közlekedésében. Karácsony Gergely ezúttal sem hallgatta meg a szakembereket, akik szerint a sebességmérők kihelyezése önmagukban nem tartja vissza a notórius gyorshajtókat.

2023. 08. 15. 18:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest negyvenöt sebességmérő kamera telepítését kezdte meg a rendőrséggel együttműködve – közölte a minap Karácsony Gergely főpolgármester saját Facebook-oldalán. Csakhogy az intézkedéséből kitűnik: ismét nem kérhette ki a szakértők véleményét döntése előtt. 

Szakértők ugyanis azt állítják: önmagukban a sebességmérők számának növelése nem oldja meg a helyzetet. A gyorshajtókat a sebességmérők számának a növelésével nem lehet megállítani. Hatékonyabb megoldást ígér az az átlagsebesség-mérés, amelynek bevezetése napirenden van. Az autószektor című szakportál már áprilisban arról írt: a sebességmérő kamerák könnyen kijátszhatók, a menetidő-alapú ellenőrzés viszont nehezen. Régi módszer, amelyet ma már sokkal általánosabban alkalmazhatóvá tesz a rendszámfelismerő kamerarendszer. Jelentős mértékben hozzájárulhatna az életveszélyt okozó közúti száguldozás visszaszorításához.

Ismeretes: az utóbbi időben halálos közlekedési balesetek sora rázta meg a fővárost, elegendő az Árpád hídi gázolást említeni, amikor egy spontán gyorsulási verseny következtében a helyszínen szörnyethalt egy járdán szabályosan haladó kerékpáros.

 

A főpolgármester azt fejtegette, a sebességmérők kihelyezése nem önkormányzati feladat, és állítja, a halálos balesetek számának csökkentéséhez több kamera kell városszerte. A kialakult helyzetből viszont politikai tőkét akar kovácsolni: az Árpád hídi gázolás kapcsán közösségi oldalán azt írta, hogy szerinte rendszerszintű problémáról van szó, ugyanis ha lennének sebességmérő kamerák és szigorú büntetések, akkor nem fordulhatnának elő ilyen balesetek.

Az Árpád hídi gázolás előtt versenyző két személyautó a tragédia után (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

A sebességmérők hiányáért a főpolgármester a kormányt hibáztatja, ugyanakkor hónapok óta nem válaszolt a BRFK-nak arra a levelére, amelyben a rendőrség négy traffibox kihelyezéséhez kért segítséget, az emberei pedig nem oldották meg a rendőrség kéréseit. A főváros feladata ezekkel csupán annyi lett volna, hogy kiépítsék a megfelelő talapzatot és biztosítsák az áramellátást.

Időközben a szintén ellenzéki II. kerületi polgármester nem várt az ide-oda csapongó főpolgármesterre, és saját hatáskörben hét traffiboxot máris telepíttetett a rendőrséggel együttműködve a kerület gyorshajtókkal terhelt útjaira.

Borítókép: Egy önkormányzat által kihelyezett traffibox (Fotó: Facebook) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.