időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Kik hergelnek a Balaton ellen? Bemutatjuk!

Munkatársunktól
2023.08.24. 05:15 2023.08.24. 08:41
Kik hergelnek a Balaton ellen? Bemutatjuk!

A baloldali politika és a velük jó viszonyt ápoló sajtó karöltve folytat imázsromboló kampányt a Balaton ellen. Nem véletlen, hogy a Balatoni Kör elnöke már jogi lépések megtételét emlegette a záporozó negatív állítások miatt. Összeállításunkban azt mutatjuk be, hogy a baloldali politikusok milyen képtelenebbnél képtelenebb szövegekkel hergelnek a nagy tavunk ellen. Miközben az idei adatok igenis jól alakulnak.

Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke az Inforádió Aréna című minapi műsorában hívta fel a figyelmet rá, hogy a Balaton ellen egyesek méltatlan lejárató hecckampányt folytatnak, aminek elsősorban az ott dolgozók és a vállalkozók, de legfőképp az oda érkező vendégek az áldozatai. – Olyan legendák terjednek, hogy Horvátország olcsóbb, noha aki a legalapvetőbb matematikai műveletek tudatában van, és elmegy bárhová Horvátországban, beszorozza az árakat az aktuális árfolyammal, rájön, hogy ez egész egyszerűen nem igaz – fogalmazott Laposa. Hozzátette: a média egy részében zajló lejáratókampány olyan méreteket ölt, hogy az komoly gazdasági károkat okoz a tó körüli vállalkozásoknak, ezáltal a nemzetgazdaságnak. Az elnök ezt tűrhetetlennek nevezte, s szavai szerint jogi lépéseket kellene tenni.

Laposa nem bocsátkozott hosszú felsorolásba arról, kik és hogyan hergeltek az utóbbi időben a Balaton ellen. Mi viszont megtesszük. Lássunk néhány nem mindennapi nyilatkozatot – természetesen a baloldal szereplőitől!

Luxus, legalábbis szerintük

A Karácsony-párt például nemcsak az állítólagos csillagászati árakkal rémisztgetett egy néhány hete közzétett Facebook-posztban, hanem azzal is, hogy kormányközeli szereplők olyan mértékben beépítik a tavat, hogy azt fizikailag sem tudják majd megközelíteni az emberek. – Ha valaki nem luxusturista, lassan már hozzá sem férhet a Balatonhoz! – olvasható a Párbeszéd bejegyzésében.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke és frakcióvezetője mindezt úgy adta elő, hogy szerinte jelentősen visszaesett a pihenni vágyók száma. Úgy vélte, ennek oka a „kormány által megfékezni nem tudott infláció, amely felemészti a családok megtakarításait”. Mindebből pedig azt a következtetést vonta le, hogy a „Balaton luxusnak számít”.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke és európai parlamenti képviselője még radikálisabban fogalmazott: „Az orbáni infláció már a balatoni nyarat is elvette a magyaroktól. Van, ahol feleannyi vendég van, mint tavaly”. Emellett a Gyurcsány-párt árnyékkormánya még egy „Balaton-mentő csomagot” is létrehozott, amivel egyszerre állítanák meg a nádasok és zöldfelületek eltűnését és biztosíthatnák, hogy minden balatoni településen legyen szabadstrand.

Az MSZP már a Riviérán van

A szocialista párt az Országgyűlésben is igyekezett felhívni magára a figyelmet a balatoni turizmus szapulásával. „Az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy elutazzanak üdülni, pihenni. Túlzás nélkül állítható, hogy a Balaton mellett tapasztalható árak már vetekszenek a francia Riviéra áraival, hiszen a hírek évek óta arról szólnak, hogy egyre drágább a belföldi üdülés, illetve egyre több család számára csak álom marad a balatoni nyaralás.” – olvasható a hosszadalmas pamfletben, amelyből a lángos magasnak vélt ára miatti kifakadás sem maradt ki.

A francia párhuzam olyannyira megtetszett, hogy a szocialisták pártigazgatója, Molnár Zsolt egy parlamenti felszólalásában szintén a Riviéráéval mérte össze a legnagyobb tavunk menti frissítők árait, árstopot követelt a strandbelépőkre, holott az MSZP az alapvető élelmiszerek esetében kezdetben ellenezte a kormány hasonló intézkedését. Molnár még arra is felszólította a Balaton melletti települések polgármestereit, hogy az általuk vezetett önkormányzatok építményadó-bevételeit fordítsák a strandok működtetésére és bontsák le a fizetős kapukat. Az láthatólag nem foglalkoztatta, hogy a strandok díjmentessé tétele hatalmas bevételkiesést jelentene a helyi önkormányzatoknak. Ráadásul aki nem teheti meg, hogy kifizesse a belépő árát, annak egy tucatnyi szabadstrand áll rendelkezésre.

A Jobbik sem maradt ki a Balaton ellen irányuló negatív kampányból. Egyik Facebook-bejegyzésükben ők is luxusnak nevezték a tó kínálta lehetőségek élvezetét, de azt is állították, hogy a magyar családok közel 70 százaléka nem engedheti meg magának, hogy nyaralni menjen.

És szembejön a valóság

Eközben az elérhető adatok alapján az idei szezon is meglehetősen jól alakul a Balatonon. Például az Ígyutazunk.hu, a Magyar Turisztikai Ügynökség alá tartozó honlap arról számolt be néhány hete, hogy júniusban 5 százalékkal több belföldi és 3 százalékkal több külföldi vendég érkezett a bázisnak számító 2019-hez képest. Mint írták, 2022-höz viszonyítva idén júniusban a külföldi vendégek száma 19 százalékkal, a vendégéjszaka-forgalom pedig 8 százalékkal volt magasabb.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.