Már milliókat gyűjtött a Szikra-táborra Jámbor András szélsőbaloldali mozgalma

Négymillió forintot próbál összekalapozni a baloldali szervezet, de egyesületi beszámolója továbbra sem ismert.

Magyar Nemzet
2023. 08. 16. 15:08
Jámbor András alapította Szikra Mozgalom
Fiataloknak szervez tábort a párbeszédes Jámbor András vezette, pedofilbotrányba keveredett Szikra Mozgalom Forrás: Facebook/Szikra Mozgalom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Büszkén hirdeti a pedofilbotrányba keveredett Szikra Mozgalom, hogy már két és fél millió forintot sikerült összegyűjteniük arra a baloldali rendezvényre, amelyet szombaton tartanak a Népligetben.

Ismert, a párbeszédes Jámbor András fémjelezte egyesület eredetileg Bodajkon tartotta volna a háromnapos Szikra-tábort, mely aztán a helyszín üzemeltetőjének döntése miatt meghiúsult. Jámborék ezek után több helyen is próbálkoztak, ezek közül egy dunakanyari helyszín látszott esélyesnek, ám végül ott sem kaptak lehetőséget a baloldali találkozó megtartására. Mindenesetre 

a mozgalom gyűjtésbe kezdett, mondván, az új helyszín négymillió forint pluszkiadást jelent nekik, dacára annak, hogy a Népligetben nem három-, hanem csak egynapos lesz a találkozó, és az eredetileg tervezett zenekarok sem lépnek fel – legalábbis a frissen meghirdetett program szerint.

A Szikra közösségi oldalán fellelhető információk szerint már csak mintegy másfél millió forintnyi adományra van szüksége a baloldali egyesületnek. Azt nem lehet tudni, hogy a már meglévő két és fél milliót honnan kalapozták össze, annyi azonban bizonyos, hogy

az elmúlt években a Párbeszéd pártalapítványa rendszeresen támogatta a Szikra táborait, erről a Megújuló Magyarországért Alapítvány írt abban a beszámolóban, melyben a 2022-ben támogatott rendezvényeket, kiadványokat sorolják fel.

Mint fogalmaztak, kutatási tevékenységeket, offline és online eseményeket szerveztek, melyek egy részét valamely partnerszervezettel közösen végezték. A szervezet egyik legfontosabb partnerének nevezte a Zöld Terasz Alapítványt, melynek kuratóriumi tagja a Karácsony Gergely 99 Mozgalmához rejtélyes módon beérkezett 506 millió forintot kezelő Perjés Gábor.

A Zöld Terasz Alapítvány 2022-ben 11,1 millió forintot kapott a Párbeszéd pártalapítványától, valamint 1,2 milliót a Jelen Mindenütt Alapítványtól, azaz a Jelen nevű sajtóterméktől, melyet 2021-ben a Niedermüller Péter vezette Erzsébetváros tízmillió forinttal támogatott.

A pedofilbotrányba keveredett baloldali mozgalom pénzgyűjtése azért is érdekes, mert

az egyesület a törvényi kötelezettség ellenére mindeddig nem tette közzé a 2022-es évre vonatkozó elszámolását, noha annak benyújtási határideje május 31. volt.

A bíróság oldalán fellelhető adatokból azonban kiderül, hogy Jámbor mozgalmának 2020-ben egyáltalán nem volt bevétele, 2021-ben viszont 15,3 millió forint adomány érkezett hozzájuk. A beszámoló szerint mintegy hatmillió forint mikroadományokból, míg a fennmaradó kilencmillió nagy adományokból származik.

A Magyar Nemzet korábban megírta, hogy a februári Antifa-támadások mellékszálaként nyomozást rendeltek el annak tisztázására, hogy a Szikra Mozgalom egyik aktivistája, D. Krisztina lakásában forgattak-e gyermekpornót. A nő élettársának gépén hetvenezer olyan felvételt találtak, amelyeken tizennyolc év alattiak szerepeltek. A férfit beidézték a rendőrségre, de még a kihallgatása előtt önkezével vetett véget életének.

Borítókép: Jámbor András a Szikra Mozgalom élén (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.