Nem használhatják az autósok a Lánchidat, Karácsony Gergely mégis követeli a kormány támogatását

Átadták pénteken a felújított Lánchidat, amely ezzel a gyalogosok előtt is megnyílt. Annak ellenére várja a főpolgármester a kormány hatmilliárd forintos támogatását, hogy az autósok továbbra sem hajthatnak fel a hídra.

2023. 08. 04. 12:02
null
Fotó: Origo/Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az autósok továbbra sem vehetik birtokba a Lánchidat – közölte Karácsony Gergely a Magyar Nemzet kérdésére a híd pénteki átadásán, amelyet most megnyitották a gyalogosok előtt. A főpolgármester hozzátette: még mindig várjuk a kormány hatmilliárd forintos támogatását a Lánchíd felújítására.

Ugyanakkor a Fővárosi Önkormányzat korábban megállapodott a kormánnyal: 

a hatmilliárdos támogatás feltétele, hogy a gépjárműforgalom teljes vagy részleges korlátozása ne haladja meg a 18 hónapot.

Szerinte nincs olyan szakmai szervezet, még a Magyar Autóklub sem, amely visszaállította volna a Lánchíd felújítás előtti forgalmi rendjét. Állításával szemben az autóklub A Lánchíd részleges és ideiglenes megnyitásának a margójára címmel decemberben kiadott közleményében azt írta: „Vajon megengedheti-e magának Budapest, hogy a szívében majd három kilométer hosszon, a Dunán ne lehessen személyautóval átkelni?” Hozzátették, a Magyar Autóklub támogatja a klímacélok megvalósítását, de a Lánchíd funkcióváltásával kapcsolatban a lehetőségek megfontoltabb átgondolását kérték. 

A főpolgármester a mai átadón beszámolt arról is, hogy semmivel nem került többe a felújítás az előző, Tarlós István főpolgármestersége alatt meghatározottnál. Mint Karácsony mondta, ez egy téves információ, azonban korábban Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője lapunknak a közelmúltban felhívta a figyelmet a főpolgármester valótlan állításaira. Kifejtette, hogy a Lánchíd felújítása nemcsak ötmilliárd forinttal drágábban, hanem csökkentett műszaki tartalommal valósul meg, hiszen az eredeti tervekhez képest a Váralagutat és a Széchenyi István teret nem újítják fel. A Tarlós István vezette korábbi fővárosi önkormányzat által kiírt közbeszerzés pedig ezeket a munkálatokat is tartalmazta.

A mai átadón Karácsony Gergely nem adott egyértelmű választ arra, hogy meghívták-e Tarlós Istvánt az átadóra, de megköszönte a felújítás terveit a korábbi főpolgármesternek.

Egyébként a Lánchíd átadásán a főpolgármester személyeskedve válaszolt lapunk kérdésére. A eseményen ott volt többek között Tüttő Kata és Bősz Anett főpolgármester-helyettesek, akik jókedvűen szelfiztek a Lánchídon. 

 

Borítókép: Karácsony Gergely a Lánchíd átadásán (Fotó: Origo/Csudai Sándor)

 

 

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.