TASZ: Morális kifogások lehetnek a levélben megfogalmazott kéréssel szemben

Több szervezet is reagált lapunknak az amerikai nagykövetség kifogásaira.

Magyar Nemzet
2023. 08. 02. 20:55
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A hír szent, a vélemény szabad”. Ebbe belefér a Magyar Nemzet minősítő megfogalmazása, azaz véleménye is, és a nagykövetség reakciója is − fogalmazott megkeresésünkre Kocsi Ilona, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke, akit arról kérdeztük, mi a véleménye arról, hogy az amerikai nagykövetség cenzúrázni próbálta a Magyar Nemzet egyik cikkét, amelyben kifogásolták, hogy a magyar állampolgárokat érintő amerikai utazási korlátozásról szóló cikkünk címében a „vízumszankciók” kifejezést használtuk. 

Az esetről megkérdeztük többek között a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezetet és a Helsinki Bizottságot is. 

Dojcsák Dalma, a TASZ ügyvezető igazgatója válaszában úgy fogalmazott: „A sajtószabadság az a jog, amely minden médiatermék és újságíró számára garantálja, hogy az állami hatalom indokolatlanul ne avatkozhasson be jogi eszközökkel a szerkesztői szabadságba. Mivel az Amerikai Egyesült Államoknak a magyar médiatermékek felett nincs jogi hatalma, így az ország nagykövetsége által a Magyar Nemzetnek küldött levél és az abban foglalt kérés nem értelmezhető a szólás- és sajtószabadság korlátozásának.” Szerinte ez abból is látszik, hogy annak nem teljesítése semmilyen hátrányt vagy jogkövetkezményt nem jelent a Magyar Nemzet számára. Hozzátette: 

ettől függetlenül morális kifogások lehetnek a levélben megfogalmazott kéréssel szemben.

Megemlítette ugyanakkor, hogy ezekkel kapcsolatban nem tudnak nyilatkozni, hiszen a TASZ jogvédő szervezetként jogi kérdésekben rendelkezik szakértelemmel.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.