A diplomáciai képviseletnek nem feladata a fogadó ország médiaszereplőinek bírálata

A sajtószabadság tiszteletben tartása minden Magyarországra akkreditált diplomata kötelessége, fogalmazott lapunknak Kiss Rajmund, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Diplomáciai Műhelyének vezetője.

Lipcsey-Bidló Katalin
2023. 08. 02. 15:00
David Pressman
20230417 Pécs Pécsre utazott David Pressman amerikai nagykövet, aki nyilvános program keretében látogatott el a Pécsi Tudományegyetemre, majd a Nemzeti Virológiai Laboratóriumba ment. Később „off the record” háttérbeszélgetést tartott. David Pressman egy Soros Györgyhöz köthető helyi alapítványt is meglátogatott. Fotó: Laufer László LL Dunántúli Napló DN A képen: David Pressman USA nagykövet a pécsi belvárosban Fotó: Laufer László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk beszámolt, a magyar állampolgárokat érintő amerikai utazási korlátozásról szóló cikkünkre reagáló levelet kaptunk a budapesti amerikai nagykövetségről. Ebben kifogásolják, hogy a címben a Magyar Nemzet a „vízumszankciók” kifejezést használja. A külképviselet – mint írják – „tiszteletteljesen tájékoztat” bennünket arról, hogy a vízumszankció pontatlan kifejezés, és más szóhasználatra is javaslatot tettek. 

– A diplomáciai képviseletnek nem feladata a fogadó ország független médiaszereplőinek a bírálata, felügyelete – mondta lapunknak Kiss Rajmund, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) diplomáciai műhelyének vezetője. 

Hozzátette, a sajtószabadság tiszteletben tartása minden Magyarországra akkreditált diplomata kötelessége. Sajtó-helyreigazítási kérelemmel természetesen élhet ténybeli tévesztések esetén, véleményt megfogalmazhat, de ha politikai vagy ideológiai nemtetszését szeretné kifejezni a sajtóval szemben, arra nem biztos, hogy ez a forma a legszerencsésebb vagy a diplomáciában megszokott. 

Megjegyezte, 

Az Egyesült Államok nagykövete néhány hónapja éppen a magyar sajtó szabadságáért aggódott. Ki gondolta volna, hogy pont ő lesz az, aki példátlan módon elő kívánja írni egy újságírónak, miként fejezze ki magát egy cikkben? 

– tette fel a kérdést. 

Kiss Rajmund hozzátette, Magyarországnak az Egyesült Államok fontos külgazdasági és védelmi szövetségese, „az ilyen események nem méltók a szövetségesünkhöz” – fogalmazott. 

Borítókép: David Pressman amerikai nagykövet. Fotó: Laufer László/Dunántúli Napló

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.