Tessék-lássék módon nyírta a parlagfüvet a baloldali önkormányzat

Jól van az úgy – gondolhatták a felelősök, majd hagyták tovább virágozni az allergén növényt kicsit arrébb.

Magyar Nemzet
Forrás: BAMA2023. 08. 29. 12:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félig-meddig sikerült csak a gazt lekaszálni a pécsi Északmegyer dűlőben – írta meg a BAMA. A lap a tegnapi helyszíni szemle során megállapította, hogy a parlagfű még mindig virágzik a területen, mert olyan méretű és nagyságú volt korábban, hogy a növények egy része elfeküdt a kaszák alatt. A sokaknál súlyos allergikus tüneteket kiváltó növény most újra szórja allergén virágporát a környező családokra. Ráadásul 

a Péterffy Attila polgármester által irányított szervezet a lap által korábban felfedezett fertőzött góctól néhány méterre található, szintén ugyanezen az önkormányzati telken lévő parlagfüves részt meghagyta. 

Vélhetően úgy voltak vele, hogy a pécsieknek ez úgy is megfelel, ahogy van. 

Laptársunk a múlt héten, családi házaktól pár lépésre fedezett fel egy hatalmas parlagfűmezőt Pécs belterületén, ahol óriási mennyiségű gyom növekedett senkitől sem zavartatva. Az ingatlant a BAMA földhivatali dokumentumok alapján beazonosította, és megállapítható volt, hogy a telekrész önkormányzati tulajdonban van, a parlagfűmezőről készült fényképfelvételeket a Nébihnek és a pécsi önkormányzat hatósági osztályának is elküldték. Az újság kérdésére a szocialista-DK-s önkormányzat megbízásából a városházán ténykedő, milliókba kerülő cenzori munkát ellátók azonban vélhetően megtiltották a válaszadást – adták hírül. 

Mint arról a NÉBIH tájékoztatott, a Parlagfű-bejelentő Rendszerbe (PBR) az idei parlagfűszezonban már 1688 bejelentés érkezett, ebből 1096 belterületet, és 592 külterületet érintett. A bírságokról általánosságban elmondták, hogy a hatályos rendelet alapján a növényvédelmi büntetés összege tizenötezer forinttól öt millió forintig terjedhet. Az előbb említett terület esetében a száz ezertől hétszázötvenezer forintig terjedő bírságolási sávba esik a büntetés mértéke – tudatták.

Nem ez az első természetvédelmi probléma, amivel a pécsieknek szembe kell nézniük. Mint arról a Magyar Nemzet hírt adott, könyörtelenül kivágták a városvédők által menteni próbált fákat. A civil tiltakozók ebédidejében vágták ki azokat a fákat, amelyeket a Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület aktivistái igyekeztek megmenteni. Fodor Márta, a városvédő egyesület elnöke kifejtette: bizonyára túl sok pénz forgott kockán, ezért nem hátráltak meg a fejlesztésnél, és ezért nem voltak hajlandóak úgy átdolgozni a terveket, hogy a fákat meg lehessen menteni.

Az ügy további fejleménye, hogy Kóbor József LMP-s önkormányzati képviselő augusztus kilencedikén lemondott a városi zöldbiztosi pozíciójáról. Mint pártjának közleményéből kiderült, az önkormányzati képviselő és Keresztes László Lóránt pécsi országgyűlési képviselő egyaránt levélben kérte augusztus negyedikén bejelentett munkavégzés alapjául szolgáló fakivágási engedély visszavonását, a projekt műszaki tartalmának módosítását, a piac egykori területén lévő fák megóvása érdekében, azonban a fákat ennek ellenére is kivágták.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.