Csak néhány száz ember vonult az újabb baloldali tüntetésen

A demonstráción több ellenzéki politikus, valamint Pankotai Lili is feltűnt.

2023. 09. 15. 18:14
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diáktüntetést szerveztek szeptember tizenötödikére péntekre, a demokrácia nemzetközi világnapjára oktatási szervezetek. A tüntetéshez más balliberális szervezetek, ügyek mozgalmai is becsatlakoztak, a rendezvényen megjelent Karácsony Gergely, Pankotai Lili és Hadházy Ákos is. A megmozdulást az Egységes Diákfront szervezte, majd csatlakozott hozzájuk a Civil Bázis, PDSZ, Fridays For Future, MKKSZ, Miután Felmondtam, Roma Parlament, Új Roma Innovációs Alapítvány, Igazgyöngy Alapítvány, Nyomtassteis, Padtársak, Oktatással a Demokráciáért Alapítvány, Országos Dialógus. 

– Újabb kudarc: a mai dollárbalos gigatüntin is csak pár százan lézengenek – közölte Facebook-bejegyzésében Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Bohár Dánielnek, a Megafon influenszerének a posztja is azt mutatja, hogy alig vannak a demonstráción.

Lapunk helyszíni tudósítója közölte, hogy a tüntetésen megjelent Hadházy Ákos baloldali országgyűlési képviselő, Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Karácsony Gergely főpolgármester, valamint párttársai, Tordai Bence és Szabó Tímea, de feltűnt a tanártüntetéseken elmondott trágár verseivel hírhedtté váló Pankotai Lili is. A résztvevők a budai Elvis Presley térről a Kossuth térre vonulnak. 

Fotó: Havran Zoltán

A Margit-hídon vonuló tömeg füstbombákat dobált, így akarták a hidat jelképesen elfoglalni. A fővárosi közlekedés ettől nem állt meg, de a hídon átvonultak az emberek. A tömeg negyed hétkor ért a Parlamenthez. 

Megjegyzendő, hogy a tüntetőknek üzent Marcos Ros szocialista európai parlamenti képviselő, aki elmondta, hogy érdeklődéssel figyelik a demonstrációt és támogatásáról biztosította a diákokat.

Miután a tüntetők a Kossuth térre értek, Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom aktivistája beszédében „sokszínű, összekapaszkodó közösséghez” szólt. Az aktivista szerint tett nélkül nincs változás, arról beszélt, ez a nap a demokrácia ünnepe, és szerinte nekik kell ezt „megcsinálni”. Az egyik diákszervezeti megszólaló pedig ordítást követelt a tömegtől. 

 

Trágár, ocsmány, nyomdafestéket nem tűrő szavakat harsogtak a megszólalók, és arra buzdították a tömeget, mondják velük azokat. A diákfront a hátrányos helyzetű gyerekekre hivatkozva hergelte a közönséget, és arra szólította fel a tömeget, szedjék szét együtt a rendszert. A korábbi tüntetésekre visszautalva, a rendőri fellépést is nehezményezték. 

 

A Fridays for future aktivistája arra szólította fel az egybegyűlteket, menjenek a Lánchídhoz, várják ott a miniszterelnököt. A hangszórókból a Bella ciao partizán dal szólt. A tömeg este nyolc óra körül érkezett meg az Alagút utca és az Attila út kereszteződéséhez, ahol beszédek hangzottak el. 

 

Egy tüntető a színpadra lépett, majd a tömeget felszólította, számoljanak vissza, ennyi ideje volt a miniszterelnöknek szerinte odaérni. Tíz másodpercet adtak Orbán Viktornak. A tüntetés véget ért. 

Majd ezek után a tömeg egy kisebb része a Karmelitához indult, ám a rendőrök lezárták a lépcső tetejét. Kisebb dulakodás alakult ki, megpróbáltak a rendőrökön átjutni. Itt már nagyon kevesen voltak, felszólította őket a rendőrség, hogy távolodjanak el a sorfaltól. Ekkor másik útvonalon indultak el a Karmelita kolostorhoz. Azt skandálták, hogy „A csend nem rend” – aztán a Hír TV stábját vették célpontba, kérdéseket tettek fel nekik, inzultálták az operatőrt, közben szabad médiáért kiabáltak. 

 

Két hét után újrakezdték

Legutóbb szeptember 1-jén Országos tanévnyitó címmel tartott rendezvényt pénteken délután a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), az Egységes Diákfront (EDF) és a Civil Bázis nevű szervezet a Parlament előtt a Kossuth téren. Ám akkor is gyér érdeklődés kísérte a diákok és tanárok gyűlését.

A rendőrség a Police.hu oldalon az alábbiakat közölte a tüntetéssel kapcsolatban:

„A 2023. szeptember 15-ére bejelentett és tudomásul vett gyűlésen a részt vevők közül négyen a Kossuth téren, a Rákóczi szobornál pirotechnikai eszközt működtettek el, amely miatt a rendőrök intézkedtek és velük szemben szabálysértési feljelentést tesznek.

A bejelentett és tudomásul vett gyűlés befejezését követően a korábbi gyűlésen résztvevők egy csoportja jogellenesen a Király lépcsőn át a Budai várba vonult.

A jogellenesen felvonult csoport a rendőrsorfalat lökdösni kezdte, a rendőrök a balesetveszély elkerülése érdekében többször felszólították őket magatartásuk befejezésére.”

Borítókép: Diáktüntetés Budapesten (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.