Gyér érdeklődés kísérte a diákok és tanárok gyűlését

A Parlament elé hirdettek demonstrációt a diákok és a pedagógusok.

Munkatársunktól
2023. 09. 01. 16:38
null
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országos tanévnyitó címmel tartott rendezvényt pénteken délután a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), az Egységes Diákfront (EDF) és a Civil Bázis nevű szervezet a Parlament előtt a Kossuth téren. A Civil Bázis plenáris ülést hirdetett, amit az Európai Parlament felépítésének mintájára szerveztek, és ami alatt lehetőséget biztosítanak „felkészítő, kreatív” feladatokon való részvételre az EDF sátrában.

A gyülekezőt délután négy órára hirdették meg, zászlókészítéssel és transzparensgyártással, valamint „a Pad” lefestésével. Öt órakor kezdődött a megnyitó, de négy óra után csak néhány tucatnyian lézengtek a Kossuth téren, üldögéltek székeken és a földön. Alig voltak többen, mint a turisták, politikai pártok logóját nem lehetett látni.

A Magyar Nemzet helyszíni tudósítója a téren megjelentek között látta Bősz Anett liberális politikust, Brenner Kolomant, a Jobbik képviselőjét és Tordai Bencét, a Párbeszéd társelnökét is. Öt óra körül legfeljebb kétszázan lehettek a Parlament előtt. Később feltűnt a téren a hallgatóság soraiban Pankotai Lili, a szabadszájúságáról ismert aktivista és Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke is.

Fotó: Kurucz Árpád

Öt órától hirdették meg különböző szervezetek és szakemberek felszólalásait, és kilátásba helyezték az Országos Közös Akarat (OKA) névre hallgató kezdeményezés elindítását, melynek célja állításuk szerint a magukat demokratikusnak nevező erők összefogása. Az OKA azt tervezi, hogy eleinte még az oktatás problémáival foglalkozik és megfogalmaz javaslatokat is, de nem maradnának a kaptafánál, mert tevékenységüket kiterjesztenék az egészségügyre, a szociális szférára és a gazdaság területére is.

A felszólalók civil mivoltukat hangsúlyozták. Bírálták az akkumulátorgyárak építését, a vasút helyzetét, de beszéltek az oktatás ügyéről is az országos tanévnyitónak nevezett rendezvényen. Az egyik civil szónok szerint rendszerváltásra van szükség, és politikai szerepvállalást sürgetett.

A jelenlévők soraiban adománygyűjtő ládát vittek körbe, és megszólították az embereket. Fel is szólították a kövezetre firkálókat a színpadról, hogy hagyják abba, mert nem tudják kifizetni a bírságot.

Rövid szünet után újabb beszédek hangzottak el, amelyekben a cigányság állítólagos szegregációját említették, majd a szokásos „Nincs tanár, nincs jövő” rigmust skandáltatták a közönséggel, ami mérsékelt sikert aratott.

Az EDF képviselője kijelentette: el fognak számolni az adományokkal, amiből még többet kértek, mert őket nem támogatja Soros vagy valamiféle háttérhatalom.

A gyűlés végén beszélgetésre és vitatkozásra hívták a tüntetőket a színpadhoz és a szervezők sátraihoz. Buzdították őket arra is, hogy csatlakozzanak a gyűlésen megjelent szervezetekhez. 

Borítókép: Tüntetők a Kossuth téren (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.