Kalapozik a baloldali Egységes Diákfront

Pénzadományokat vár a további demonstrációk megszervezéséhez a korábbi, erőszakba torkolló tanártüntetések egyik szervezője, az Egységes Diákfront. Teszi ezt olyan platformon, amely azzal kérkedik, hogy egy nemzetközi baloldali hálózat részeként üzemel. Ezenfelül a gyér létszámú tanártüntetéseken aktív Tanítanék Mozgalom nem állt meg az oktatás szakmai kérdéseinél, most már rasszizmus elleni demonstráción való részvételre is felszólította híveit.

Munkatársunktól
2023. 08. 29. 5:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adománygyűjtésre hívott fel a tavaszi erőszakos tanártüntetések egyik baloldali szervező csoportja, az Egységes Diákfront (EDF). A szervezet a kalapozásból ezúttal a következő tüntetés megszervezését akarja finanszírozni, mert állításuk szerint támogatóik segítsége nélkül a demonstrációk lebonyolítása nem fog menni. 

Gyűjtenek plakátolásra, színpadtechnikára, hangosításra, online költségek fedezésére, valamint a rejtélyes „egyéb költségekre” valót is szimpatizánsaiktól szeretnék megszerezni. 

Emellett azzal próbálják tüntetésre bírni a híveiket, hogy a hatalom nem hallgatta meg őket, és „tovább rontotta az oktatás krízisét”, de ők nem hátrálnak meg, szeptemberben újrakezdik. Mint írják, minden eddiginél nagyobb tüntetésre készülnek, ezért van szükségük anyagi támogatásra az emberektől.
Talán nem lesz olyan nehéz nekik megugrani ezt a lécet, hiszen az eddigi rendezvényeken megjelent résztvevők létszáma elenyésző volt. Mint arról lapunk korábban írt, teljes érdektelenség övezte például a köznevelésről szóló törvény elleni tüntetést, amelyen alig pár tucat demonstráló vett részt. A szervezők között az EDF-en kívül megtalálható volt a baloldali kötődésű Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is. A résztvevők a Parlament előtt felírták a „jövő” szót krétával a kövezetre, amelyet ezután jéggel raktak ki. A jég elolvadása azt volt hivatott jelképezni, ahogy a tanárok és a diákok jövője olvad el.

A június közepén tartott, Kossuth téri pedagógustüntetés sem volt sokkal sikeresebb. A színpadon két diák Petőfi Sándor Dicsőséges nagyurak című versét szavalta el a résztvevőknek, majd egyikük kijelentette: nem élhet tovább olyan országban, amelyben börtönnel fenyegetik, és meghurcolják a rendőrségen. A tavaly októberi kormányellenes tüntetésen elmondott trágár beszédéről elhíresült Pankotai Lili pedig ismét trágárkodott egyet. 

Szó szerint azt mondta: „Cs…ssze meg a k…rva, korrupt kordonkormány.” 

A demonstrá­ción feltűnt Budapest volt főpolgármestere, Demszky Gábor, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, továbbá a baloldali pártok is képviseltették magukat: a DK, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd, a Momentum és a Jobbik aktivistái és zászlói is feltűntek a közönségben.
A mérsékelt sikert hozó demonstráción részt vett Törley Katalin is, akinek szervezete, a Tanítanék Mozgalom már ekkor is adományt gyűjtött. A pénzért kilincseléssel nem hagytak fel, amit az is bizonyít, hogy nemrég újabb anyagi támogatást kértek követőiktől, miközben azzal hencegtek: eddig már több mint húszezren finanszírozták őket adományokkal. Úgy tűnik azonban, hogy 

a Tanítanék Mozgalom nemcsak az oktatásügyről szól, egy friss Facebook-bejegyzésben ugyanis aktív támogatásukról biztosították a Roma Parlament – Polgárjogi Mozgalmat, amely a rasszista gyűlöletkeltés ellen tervez fellépni a Belügyminisztérium előtt. 

Ehhez csatlakozott Törley csapata, amely részvételre buzdította híveit ezen a demonstráción is.
Ezenkívül a kalapozásnak teret adó aHang nevű platformról úgy tűnik, hogy része egy nemzetközi balliberális hálózatnak. A szervezet azt írja a honlapján, elég furcsán keverve az angol és a magyar szavakat, hogy tagjai az OPEN (Online Progressive Engagement Network) nemzetközi hálózatnak, amely hasonló kampányszervezeteket fog össze. Az OPEN honlapján az látható, hogy olyan progresszívnek mondott ügyek mellett állnak ki, mint a BLM, azaz A fekete életek számítanak nevű szélsőséges mozgalom, vagy az LMBTQ-ideológia, de büszkélkednek azzal is, hogy segítenek olyan egyesületeket, amelyek jobboldali szervezeteket fosztanak meg anyagi támogatásoktól. Könnyen lehetséges viszont, hogy rövid idő után az EDF is hasonló sorsra jut, mint némely elődje, amelynek a léte mára homályba veszett. Ilyen szervezet volt a Hallgatói Hálózat, amely a Facebook-oldalának tanúsága szerint utoljára 2019 márciu­sában adott életjelet magáról.

Borítókép: A tanárok és diákok jövője helyett a tüntetések olvadnak el (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.