időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Gyurcsány hazugságbeszéde, amely válságba taszította Magyarországot

Baranyai Gábor
2023.09.17. 08:43 2023.09.17. 14:25
Gyurcsány hazugságbeszéde, amely válságba taszította Magyarországot

„Hazudtunk reggel, éjjel, meg este.” Tizenhét éve került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök hazugságbeszéde – emlékeztetett vasárnap reggeli Facebook-bejegyzésében Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

A beszéd következtében Magyarország a rendszerváltás utáni legsúlyosabb politikai válságát élte át. 

 

Maga a beszéd 2006. május 26-án hangzott el Balatonőszödön, ahol az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja tartott zárt ülést, nem sokkal azután, hogy a balliberális MSZP–SZDSZ-kormánykoalíció megnyerte a választásokat. 

Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök az azt megelőző másfél év kormányzását a beszédben sokszor trágár szavakkal jellemezte, továbbá bevallotta, hogy a régi-új kormánykoalíció hazugságokkal, a valós adatok és a tervezett megszorítások eltitkolásával, lényegében csalással nyerte meg a választást, miközben az országot a csőd szélére sodorta. 

A hanganyagot 2006. szeptember 17-én ismerhette meg a közvélemény. Egy ismeretelen, bukósisakos motoros futár vitte el CD-n a Magyar Rádióba. Gyurcsány Ferenc mondatai sokkolták az országot.

A beszéd nyilvánosságra kerülése után Gyurcsány úgy magyarázkodott, hogy szakítani akart a hazudozással, majd kijelentette: nem mond le posztjáról.

Tizenhét éve Budapesten a Kossuth téren és több vidéki városban is tüntetések kezdődtek, amelyeken Gyurcsány Ferenc lemondását követelték. Ennek azonban az akkori kormányfő nem tett eleget, ez pedig heteken át tartó tüntetéssorozathoz vezetett. Gyurcsány utasítására a tiltakozók és a baloldali kormány ellen tüntetők megfélemlítésére tömegesen törvénytelen rendőri erőszakot alkalmaztak Budapest utcáin: lovasrohamot vezényeltek anyák és idősek ellen, emberek szemét lőtték ki, viperával ütötték a megemlékezőket, sokszor még az étteremből is kirángatták az ott vacsorázókat.

Egy másik eseményhez is köze van a szeptember 17-i dátumnak, egy éve, röviddel a baloldal újabb történelmi vereségét követően, nem kis cinizmus tanúsítva jelentette be Gyurcsány Ferenc, hogy árnyékkormányt alapít a DK, felesége, Dobrev Klára vezetésével. 
 

Borítókép: Gyurcsány hazugságai egy országot forgattak fel, elementáris erővel tört fel az emberek dühe (Fotó: Kovács Attila)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.