Hableány-katasztrófa: szeptemberben eldől, bűnös-e a Viking Sigyn ukrán kapitánya + videó

Bizonyított a vád Jurij Csaplinszkij, a Viking Sigyn ukrán kapitányának bűnössége minden vádpontban, az ügyész álláspontja szerint.

2023. 09. 06. 10:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen szóval sem ismerte el a felelősségét Jurij Csaplinszkij a Hableány sétahajó 2019. május 29-én történt elsüllyesztése miatt, mint ahogy nem kért elnézést az áldozatok hozzátartozóitól és a túlélő áldozatoktól.

A Viking Sigyn ukrán kapitánya a per során nem volt hajlandó vallomást tenni és kérdésekre sem válaszolt. 

Ezt minden bizonnyal ügyvédje tanácsára tette, a védői taktika része, hogy nem szólal meg a vádlott. Illetve egy alkalommal mégis megszólalt a 2021. május 27-i tárgyaláson. 

Ekkor felrúghatta a védekezési taktikát, miután hozzászólásra jelentkezett az egyik tanú után. A Hableány sétahajó elsüllyesztésével vádolt ukrán hajóskapitány a katasztrófa idején tapasztalt időjárási és látási viszonyokhoz fűzött megjegyzést.

A Hableány-katasztrófa pillanata a rendőrségi iratok között található vázlaton. Forrás: Rendőrség

– Jók voltak a látási viszonyok. Nem volt bekapcsolva a radar. Szabad szemmel (tájékozódva) vezettem a hajót, meghajózva a (Margit) híd 60 méteres pillérközét – mondta ukránul, majd leült.

A tragédia utáni napokban még tanúként hallgatták ki Csaplinszkijt, aki akkor arról beszélt, hogy nem vette észre a Hableány sétahajót, ezt a vallomását a második tanúkihallgatásán is fenntartotta. Aztán amikor meggyanúsították, visszavonta a tanúvallomásait.

A keddi tárgyalási napon sem szólalt meg a vádlott, hanem a bírónő, Németh Leona felolvasta az írásban benyújtott mondandóját, ami formailag nem biztos, hogy vallomásnak fogható fel egyes jogászok szerint. 

 

Mindenesetre ebben az irományban, ami formailag a vádlott nyilatkozata, azt tudhattuk meg, hogy a katasztrófa előtt 44 éve hajózott már, 1989-ben léptették elő kapitánnyá és 2003-tól dolgozott kapitányként a Viking River Cruisesnél. A 2019 márciusában átadott Viking Sigynt a baleset előtt csak egyszer kormányozta kapitányként.

Az is olvasható a nyilatkozatban, hogy Csaplinszkij nem látta a Hableányt, az ütközésről azt hitte, uszadékfának mentek neki. Amikor mondták neki, hogy elsüllyesztettek egy másik hajót, sokkot kapott. A másodtiszt vette át tőle a parancsnokságot, miután azonnal kérte a leváltását.

A nyomozati iratokban megtalálható a Viking Sigyn orrfedélzetén a fővárost videózó amerikai turisták tanúvallomása. Ők szemtanúi voltak a katasztrófának és ők üvöltöttek fel a kormányállásban ülő kapitánynak, hogy elütött egy hajót.

A nyomozati iratokból az is kiderült: Jurij Csaplinszkij összefüggéstelenül rádiózott a Hableány hullámsírba merülése után, egyszerre angol, német és orosz szavakat használva. A Navinfo Rádió diszpécsere szerint percekkel a katasztrófa után jelentkezett, és érthetetlen mondataiból csak annyit lehetett kihámozni, hogy „havária” történt. A diszpécser és társa a térség hajói­nak úgynevezett AIS-adatait ellenőrizve jött rá, hogy a Sigyn elsüllyesztette a Hableányt, a rádiózásból pedig megtudhatták: emberek estek a vízbe.

A megemlékezés virágai a Hableány-katasztrófa közelében, a rakparton. Fotó: Kurucz Árpád

A bizonyítékok szerint a katasztrófa pillanatában hagyta el a Parlamentet a másik Viking-hajó, az Idun, ami a Sigynt követte, és amelynek az ukrán kapitánya oroszul rádiózott a Hableányt már elgázoló és maga alá gyűrő Sigyn kapitányával:

„Jura, mi történt?”, „Összeütköztem egy másik hajóval”, mondta erre Jurij Csaplinszkij. Az Idun az elhangzottak ellenére megállás nélkül áthajózott a katasztrófa helyszínén.

Az Idun kapitánya ellen segítségnyújtás elmulasztása vádjával ugyancsak büntetőper zajlik.

Visszatérve Csaplinszkijre, a nyomozati iratok alapján korábban megírtuk, a Sigyn román másodkapitányát a kapitánya ébresztette fel a belső telefonon azzal, hogy „havária” történt. 

A másodkapitány a vallomása szerint felrohant a kormányállásba, és mivel sokkos állapotban találta felettesét, leváltotta, és átvette a Sigyn kormányzását.

Az igazságügyi szakértő szerint a vádlott a tragédia idején beszámítható volt, semmi sem akadályozta meg abban, hogy felfogja tetteit és annak következményeit.

Ügyvédi körökben arra számítanak, hogy mivel nincs büntethetőséget kizáró ok, a vádlottat várhatóan elítélik szeptember 26-án. Előtte még, szeptember 18-án Csaplinszkij védője, Tóth M. Gábor mondja el a perbeszédét, vélhetően felmentést kérve. 

A vád Csaplinszkij ellen

Jurij Csaplinszkijt, a Viking Sigyn ukrán kapitányát halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével és 35-rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával vádolják. Bizonyítottság esetében akár kilenc évet is kaphat.

 

Borítókép: Jurij Csaplinszkij a büntetőeljárás első időszakában még letartóztatásban volt (Fotó: MN-archív)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.